Dokument: Žádost ČSV o poskytnutí dotace z PF

Českému svazu včelařů (ČSV) se v roce 1993 naskytla možnost privatizovat závod Včela v Předboji, který by v té době monopolním zpracovatelem medu v České republice. ČSV samotnému i s pomocí 3000 členů svazu se nepodařilo soustředit potřebný kapitál, a proto do zakládající akciové společnosti vstoupila Českomoravská koooperativa, a. s., jako majoritní akcionář. Ta obsazením klíčových funkcí neschopnými pracovníky ochromila činnost a.s. Včela v Předboji a nakonec v roce 1997 sama rozhodla o své likvidaci. Akcie společnosti Včela v Předboji v nominální hodnotě 25 mil. Kč byly zastaveny na dluhy Českomoravské kooperativy a bylo nebezpečí, že budou akcie prodány ke krytí dluhů. Aby ČSV zachránil společnost před případnou likvidací, byl nucen odkoupit tento balík akcií.

Přetrvávajícím problémem společnosti je nedostatek provozního kapitálu. Finanční ústavy nebyly ochotny poskytnout úvěr na nákup medu, a proto musela akciová společnost vykupovat med s odkladem platby. Pozdní zaplacení medu se negativně promítá ve včelařství. Většina včelařů je v důchodovém věku a uvolnění finančních prostředků z úspor na nákup cukru nutného ke krmení včel omezuje počet chovaných včelstev.

Vzájemné propojení chovatelů včel se zpracovatelským podnikem se pro změně vlastníka okamžitě pozitivně projevilo ve zvýšení výkupních cen medu. Sama akciová společnost vykupovala med za jedny z nejvyšších cen. Od nich se odvíjely i ceny u ostatních výkupců medu. Na zlepšení ekonomiky ihned reagovali i chovatelé včel. Od roku 1990 do konce roku 1997 každý rok klesaly stavy včelstev. Z 808 000 chovaných včelstev v roce 1990 na 510 000 včelstev v roce 1997. Za toto období poklesl počet včelstev o 37 %. Po aktivizaci společností již v roce 1998 došlo poprvé od roku 1990 k navýšení počtu včelstev o 32 000. Tento trend pokračoval i v roce 1999, kdy se stavy včelstev zvýšily o dalších 23 000.

K tomu, aby mohl ČSV ještě více prostřednictvím Včely v Předboji, a.s., ovlivňovat a stabilizovat vnitřní trh s medem a tím i stavy včelstev v ČR, navrhují poskytnout ČSV z rozpočtu Pozemkového fondu ČR mimořádné finanční prostředky ve výši 7 milionů Kč.

MVDr. Miloslav Peroutka, Csc., tajemník Českého svazu včelařů

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info