Zemědělci dostanou další peníze - z Pozemkového fondu

Z rozpočtu Pozemkové fondu ČR (PF) by mělo být posíleno celkem pět programů přinášející další finanční prostředky do zemědělství v objemu téměř 660 milionů korun. Výraznou většinou se na tom shodl zemědělský výbor parlamentu na svém jednání ve čtvrtek 4. května.

Jak dnes v rozhovoru pro AGRIS uvedl předkladatel čtyř z pěti zmíněných návrhů, Jan Grůza z KDU-ČSL, jde o 220 milionů na extenzivní chov skotu a ovcí, 200 milionů na program obnovy venkova, 100 milionů na scelování pozemků, sedm milionů formou nenávratné dotace Českému svazu včelařů a 130 milionů na posílení rozpočtu SFTR k navýšení subvencovaného exportu másla.

Návrhem výboru by se měla poslanecká sněmovna zabývat na svém příštím jednání. Podle Grůzy lze předpokládat možné úpravy zejména u podpory chovu skotu a programu obnovy venkova, úpravy však podle jeho názoru podstatné nebudou. Na základě rozložení politických sil, jejichž odrazem je i složení zemědělského výboru, je Grůza přesvědčen, že všech pět programů parlament nakonec schválí.

Jak Grůza v rozhovoru dále řekl, k 31.12. letošního roku by měl mít PF k dispozici asi 1,8 miliardy korun. "Pokud se tedy vezme z rozpočtu PF zhruba 660 milionů, zbyde pořád ještě více než jedna miliarda," konstatoval Grůza.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info