Zemědělský výbor dnes schválil návrh zákona o intervenčním fondu

Zákon o Zemědělském intervenčním fondu (ZIF) se dnes výrazně posunul k možnosti své existence. Jak v rozhovoru pro AGRIS uvedl ministr zemědělství Jan Fencl, zemědělský výbor parlamentu dnes totiž přijal většinu pozměňovacích návrhů k vládnímu návrhu zákona o ZIF. "Všechny pozměňovací návrhy, které výbor přijal, jsou pro mne akceptovatelné. Systém, který je v tomto návrhu v zákonu založený, se mi jeví jako velmi dobrý, dokonce bych řekl, že zemědělský výbor byl při formulacích v definování funkcí ZIF odvážnější než resort v dokumentu, který přijala vláda," řekl Fencl.

Podle jeho dalších slov by měl být dnes přijatý návrh zákona projednán zhruba za dva týdny celou Poslaneckou sněmovnou parlamentu ve druhém a třetím čtení. "Nebude to nekonfliktní, protože stínový ministr zemědělství Miloslav Kučera signalizoval svou nespokojenost s přijatým zněním tak, že nechal do zápisu zapsat menšinové stanovisko tří členů výboru. Při druhém a třetím čtení tak lze očekávat komplikace a další pozměňovací návrhy," konstatoval Fencl.

Ministr v rozhovoru také potvrdil, že současný návrh zákona o ZIF v sobě obsahuje i mechanismy kvótního systému, na základě přijatých pozměňovacích návrhů. Právě v tom však Fencl vidí možné komplikace, protože například stínový ministr Kučera regulaci trhu formou kvót zásadně odmítá.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info