Veterináři souhlasí s aktivitami Společnosti pro zvířata

Veterinári souhlasí s aktivitami Spolecnosti pro zvírata

S principy mezinárodní prepravy zvírat, která hájí Spolecnost pro zvírata, souhlasí i Státní veterinární správa CR (SVS). Vyplynulo to z dnešního setkání ústredního reditele SVS Josefa Holejšovského s predsedkyní Spolecnosti pro zvírata, Ditou Michalickovou, o kterém AGRIS informoval tiskový mluvcí SVS Josef Duben.

Michalicková podle jeho údaju na setkání predstavila a dala k dispozici Státní veterinární správe film, který CIWF (Compassion in World Farming) predvede dne 16. 5. na tiskové konferenci v Bruselu, jež se bude konat v dobe zasedání Evropské Komise a ministru zemedelství clenských zemí. Podle ústredního reditele SVS Josefa Holejšovského byl problém mezinárodní prepravy živých zvírat, zejména koní a ovcí z Pobaltí, ale i ovcí z Velké Británie a Francie a ostatních zvírat, probírán na dubnovém lisabonském setkání šéfu veterinárních správ. Rekl, že jeho polský kolega vyslovil názor, že není problém, aby se situace vyrešila tím zpusobem, aby se jatecná zvírata porazila a zpracovala v Polsku a vezlo se už jenom maso. Kapacity Polsko má. Ve hre je však ekonomický zájem, protože zvírata chtejí porážet v cílových zemích, jako je treba Itálie nebo Recko.

Pres naši republiku takové transporty jatecných zvírat prakticky nejdou, jezdí z Polska pres Slovensko. Presto naše státní veterinární správa vyžaduje, aby možní žadatelé o transport predložili plán cesty a plán zastávek a napájecích míst. Josef Holejšovský rekl, že tak otresné podmínky prepravy, které jsou zachyceny na zmíneném filmu by u nás nebyly možné. Státní veterinární správa je presvedcena, že kdyby EU schválené smernice pro prepravu byly dodržovány, k nicemu podobnému by nemohlo docházet. Proto je na všech pohranicních veterinárních stanicích veterinární dozor, který porušování zákona i porušování prosté lidské slušnosti vuci zvíratum nemuže dovolit.

Josef Holejšovský Dite Michalickové podekoval za duveru a spolupráci a ocenil úsilí, které Spolecnost pro zvírata ochrane zvírat venuje. Sdelil jí zároven, že podklady od ní vhodne využije pri jednání s úredníky EU v Bruselu i pri seminári Podskupiny animal welfare.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info