Počet zákazníků ve firemních prodejnách MP roste

Více než milion zákazníků nakupovalo v průběhu 1. letošního čtvrtletí výrobky Michelských pekáren, a.s.(MP), v síti firemních prodejen společnosti. Informoval o tom finanční ředitel MP Jaromír Dřízal. Tržby za prodej výrobků přitom podle jeho údajů činily v průběhu tohoto období celkem 26 milionů korun, v průběhu loňského roku dosáhly tržby MP v síti vlastních prodejen téměř 100 milionů korun.

MP provozují v současné době celkem 14 podnikových prodejen, všechny na území hlavního města Prahy. Poslední z nich, v Husitské ulici na Praze 3, byla uvedena do provozu 3. dubna letošního roku. Postupné budování sítě firemních prodejen je přitom součástí dlouhodobé strategie společnosti, ke které se MP rozhodly jako první podnik v oblasti pekárenské výroby v ČR - historicky první prodejna "Bohemka" v ulici Moskevská na Praze 10 byla otevřena již v roce 1985.

Důvodem k této strategii je podle Dřízala jednak odběr vlastního zboží, přičemž cílem je dosáhnout v podnikových prodejnách dvacetiprocentního podílu obratu firmy, a dále okamžitě realizované tržby. Podnikové prodejny využívají MP také k propagaci vlastních výrobků a odzkoušení produktů nově uváděných na trh. Část prodejen slouží k výrobě doplňkového sortimentu společnosti ve formě cukrářských výrobků, plněných loupáků, baget a k rozpékání mražených polotovarů, které si mohou zákazníci přímo na místě zakoupit.

Smyslem podnikových prodejen je vyplnit mezeru mezi supermarkety na krajích města a zanikajícími potravinářskými obchodu v centru. "Zákazníka chceme přilákat do čisté, voňavé prodejny a nabídnout mu větší pohodlí při nákupu širokého spektra pekárenských a cukrářských výrobků tak, aby mohl být maximálně obsloužen na jednom místě," říká finanční ředitel MP. Síť vlastních prodejen hodlá podle jeho dalších slov společnost dále rozšiřovat - v nejbližší době by měly být otevřeny další filiálky MP v Koněvově a Dejvické ulici a v Obchodním domě Kotva. Největší komplikací při zřizování prodejen přitom podle Dřízala přináší nedostatek vhodných nebytových prostor.

Michelské pekárny, a.s., dosáhly v roce 1999 obrat ve výši 605 milionů korun, čistý zisk činil 26,5 milionu korun. Základní jmění společnosti činí 194 676 tis. Kč, vlastní jmění se v roce 1999 zvýšilo o 17 010 tis. Kč (o 5,1 %) a dosáhlo 352 073 tis. Kč. Společnost zaměstnávala v loňském roce 605 zaměstnanců, průměrný plat činil 12 710 korun a meziročně se zvýšil o 3,8 procenta.

MP zásobují svými výrobky zejména Prahu a její blízké okolí. Na tomto trhu měly v loňském roce zhruba 1/3 podíl a přibližně 1000 aktivních odběratelů. Do sítě firemních prodejen dodávají MP asi 15 % objemu své výroby. Trvanlivými výrobky (zejména extrudovaný křehký chléb), které tvoří 10 % produkce, zásobuje společnosti celou ČR.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info