Adamkus: Litva nezvládla reformy

Valdas Adamkus, litevský prezident, včera ve svém výročním projevu k parlamentu (Seimas) snesl kritiku na hlavu vlády současné i minulé. Komentoval nejen vývoj loňského roku, ale celé desetiletí litevské nezávislosti. Hlavní kritika se snesla na pomalu se táhnoucí strukturální reformy, jejichž dopad dnes Litva pociťuje. Jsou to odkládané reformy energetiky a privatizace státních monopolů. Hlavním hříšníkem je vláda, která neobstála v testu, kterým pro ni byla ruská krize. Podle slov prezidenta nedovedla sestavit reálný rozpočet a přizpůsobit ho tísnivé situaci. Mezi další problémy patří zaostávající reforma školství a "klasika" všech transformujících se zemí - sociální zabezpečení.

Vzhledem k tomu, že informační technologie jsou nejrychleji rostoucím odvětvím současnosti, má se podle prezidenta litevská ekonomika orientovat hlavně tímto směrem. Velkým úkolem je revitalizovat a rozšířit konzultační a informační systém pro malé a střední podniky. Vedle toho by se měly vytvořit příznivější podmínky pro poskytování úvěrů pro malé podniky a snížit byrokratické chování úřadů.

Vzhledem k relativně dobrému hodnocení mezinárodních organizací, jako je NATO a EU, hledí skoro čtyřmiliónová země vstříc společné evropské budoucnosti. Adamkus však upozornil, že "samotné členství v Evropské unii nám nepřinese lepší život, ale poskytne nám lepší podmínky pro budování naší země a blahobytu, což jsou hlavní cíle našeho státu".

(bb)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info