Cynismus řady afrických politiků

Cynismus rady afrických politiku

DIE WELT

V breznu záplavy v Mosambiku, v dubnu hladomor v Etiopii, v kvetnu pravdepodobne domácí katastrofa v Zimbabwe: Tak má vypadat tolik hlásaná africká renesance, obrození nejchudší cásti sveta?

Odhlédneme-li od tech nekolika málo výjimek - Jihoafrické republiky, Botswany, Ghany a Ugandy - je v Africe široko daleko k videní jen stagnace a dokonce i pokles.

V Africkém rohu ted hladovejí milióny lidí vinou nekolikaletého pretrvávajícího sucha. Co ale podnikly vlády pro zmírnení nouze svých obcanu? Etiopie a Eritrea vedou už dva roky absurdní pohranicní válku o pár ctverecních metru prašné zeme. Bývalý etiopský prezident a nynejší premiér Meles Zenawi ted prohlásil:"Plný žaludek nemuže být duležitejší než svrchovanost zeme." A jedním dechem s tímto nehorázným výrokem zmínil potrebu rozsáhlé a rychlé pomoci OSN: Jen tak prý ješte lze zabránit hromadnému umírání v jeho zemi. Muže se premiér, který vytrvale vyzbrojuje svou armádu, vyjádrit ješte cynicteji?

Také Mosambicanka a manželka Nelsona Mandely, Graca Machelová, našla pocátkem brezna velmi kritická slova na adresu Západu: Jeho pomoc pro obeti záplav v její zemi se prý rozbíhala velmi zdráhave.

Jak prosím? Díky cizine - nejprve Jižní Africe, pak i Evropské unii a USA - se v Mosambiku utopilo méne než 1000 lidí, zahranicní dluhy byly zcásti prominuty a zcásti bylo odloženo jejich splácení a nyní se zemi dostává výrazné pomoci pri obnove. Sám Mosambik ani nenasadil vlastní vojáky na záchranné práce pri záplavách; zato ale pozdeji zkorumpovaní úredníci rozprodali cást darovaných potravin na cerném trhu.

V cele Nigérie sice pred rokem stanul demokraticky zvolený prezident. Jak žalostná situace ale v této zemi, která je nejvetším africkým producentem ropy, panuje, to poznal na vlastní kuži pred tremi týdny nemecký ministr zahranicí Joschka Fischer, když pro nej Nigerijci pri odletu nemeli ani dostatek leteckého benzínu k plnému natankování letadla bundeswehru.

Proc se namibijský prezident Sam Nujoma vmešuje napred do války v Kongu a nyní v Angole a zpusobuje tak hospodárství své zeme velké škody?

A chování Roberta Mugabeho ze Zimbabwe by mohli vysvetlit snad už jen psychiatri. Jeho politiku, která privedla kdysi vzkvétající Zimbabwe na pokraj anarchie, lze na pozadí štvanice proti bílým farmárum oznacit už jenom za kriminální.

Mnozí evropští experti na africkou problematiku se schovávají za argument, že politici jako Mugabe jsou koneckoncu "demokraticky legitimizováni" díky volbám. Takový prístup ale vede k absenci skutecné africké politiky nahrazované pouze omluvami a vytáckami. A štedrá verejnost pomalu zacíná pocitovat "africkou únavu".

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info