Relaxační účinek L-theaninu
19.04.2000 | ÚZPI
Pití zeleného čaje navozuje pocit uvolnění. Tento účinek se přisuzuje aminokyselině L-theaninu, která je ve volné formě obsažena výhradně v čaji a výjimečně v jednom druhu houby (Xerocomus badius) a některých druzích rodu Camellia. Chemicky jde o gamma-etylamin-L-glutamovou kyselinu. Uvádí se, že k vyvolání uvolnění stačí příjem 50 - 200 mg L-theaninu. Kromě tohoto účinku snižuje L-theanin krevní tlak a zlepšuje paměť (schopnost se učit). V Japonsku vyvinuli komerční výrobu L-theaninu. Výrobek Suntheanineä lze přidávat do nejrůznějších typů potravin (nápojů, cukrovinek, pečiva, žvýkaček, pudinků, mražených krémů aj.). L-theanin se považuje za nezávadný, neboť se jako součást zeleného čaje konzumuje již dlouhou řadu let.
Trends in Food Science & Technology, 10, 1999, č.6-7, s.199-204 (-kvas-)
Další články v kategorii
- Ve velkochovu slepic na Havlíčkobrodsku veterináři potvrdili ptačí chřipku (21.12.2025)
- Provozovateli jatek v Holešově meziročně vzrostl čistý zisk a také tržby (20.12.2025)
- Státní veterinární správa začala ode dneška kontrolovat prodeje živých kaprů (19.12.2025)
- Španělské úřady prověřují, zda africký mor prasat neunikl z tamní laboratoře (19.12.2025)
- Ve Stálkách na Znojemsku postaví zemědělci šest nových hal pro chov brojlerů (19.12.2025)
- Dohoda EU s Mercosurem o obchodu se odkládá na leden, uvedla von der Leyenová (19.12.2025)

Tweet



