Annan: Bohaté země by měly více bojovat proti chudobě

NEW YORK 18. dubna (ČTK) - Generální tajemník OSN Kofi Annan vyzval bohaté země, aby učinily víc pro pomoc stamiliónům obyvatel chudého jihu planety a pomohly jim vymanit se z bídy. "Je to nejen morální imperativ, ale stejně tak je to i v zájmu celého světa," zdůraznil Annan během setkání s ministry financí a s představiteli mezinárodních finančních institucí. Současně navrhl, aby do roku 2015 byl na polovinu snížen počet osob, které žijí z částky nižší než jeden dolar na den. Nyní žije na světě za těchto podmínek 1,2 miliardy lidí.

Připomněl, že k dosažení tohoto cíle musejí rozvojové země dosáhnout v nadcházejících 15 letech ročního hospodářského růstu mezi sedmi až deseti procenty. Tyto země rovněž musejí podnítit hospodářský růst podporou soukromých investicí a ukončit vleklé válečné konflikty, jež sužují obyvatelstvo velké části rozvojového světa, a musí investovat do vzdělávání.

Jestliže globalizace ekonomiky přináší hmatatelné výhody pro bohaté země, "je ostudné a nepřijatelné, aby ostatní a mnohem početnější země byly vyloučeny z těchto výhod a aby byly vystaveny životním podmínkám zdrcující bídy, podvýživy a nemocí," zdůraznil Annan.

Připomněl, že bohaté země musí pomoci rozvojovému světu i tím, že plně otevřou své trhy, že je zprostí obrovské dluhové zátěže a rovněž vůči nim zaujmou velkorysou politiku pokud jde o finanční pomoc.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info