Vztahy ČR a Slovinska chválili ministři zahraničí

PRAHA 18. dubna (ČTK) - Spolupráci České republiky a Slovinska dnes chválili šéfové diplomacií obou zemí Jan Kavan a Dimitrij Rupel, který přijel do Prahy na jednodenní pracovní návštěvu. Kavan potvrdil český zájem pokračovat v dodávkách pro slovinskou armádu včetně vývozu českých bojových letounů L-159 i zájem na spolupráci v oblasti dopravy.

``Vyjádřil jsem zájem o českou účast na dostavbě trati spojující přístav Koper se slovinským vnitrozemím,`` řekl český ministr zahraničí novinářům. Dodal, že podíl na tomto projektu by chtěla získat i Itálie. ``Byl jsem rád, že pan ministr zdůraznil podporu této české účasti,`` dodal Kavan.

Slovinsko by podle Rupela chtělo, aby Česká republika považovala Koper i za svůj přístav, a chválil jeho výhodnou pozici, kterou by mohly využít i další středoevropské státy. Kavan řekl, že obchod se Slovinskem loni stoupl o 123 procent a dvoumiliónová zemička tak patří mezi nejvýznamnější české hospodářské partnery. Naopak ČR je z hlediska objemu obchodu na šestém místě mezi zahraničními partnery Slovinska.

pokr. sd ter

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info