Sněmovna schválila novelu zákoníku práce

PRAHA 18. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna dnes přes odpor ODS schválila vládní návrh rozsáhlé novely zákoníku práce, který posiluje postavení zaměstnanců a harmonizuje českou legislativu s právem Evropské unie. Novela mimo jiné prodlužuje základní dovolenou ze současných tří na čtyři týdny, zaměstnavatelům ukládá povinnost projednávat hromadné propouštění se zástupci zaměstnanců a stanoví limity přesčasů a pracovní pohotovosti.

Předlohu, kterou nyní posoudí ještě Senát a prezident, dnes v rozhodujícím hlasování podpořilo 122 ze 181 přítomných poslanců.

Novela má ve své většině vstoupit v platnost 1. ledna 2001.

V rámci kompromisu mezi vládou a stranami čtyřkoalice naopak z novely vypadlo ustanovení, které mělo omezit možnost uzavírat pracovní smlouvy na dobu určitou. Legislativní úprava také zavádí některé novinky, jako je například právo na rodičovskou dovolenou až do tří let věku dítěte, kterou si budou nyní moci brát i muži.

Odstupné ve výši dvouměsíčního průměrného výdělku má zůstat, připouští se však, že ho lze v kolektivní smlouvě nadále zvýšit.´Pracovní pohotovost novela omezuje na 400 hodin ročně, což u některých poslanců vyvolalo obavy z problémů, které toto ustanovení přinese pro provoz nemocnic. Náměstek ministra práce Petr Šimerka však v rozhovoru s novináři uvedl, že toto nebezpečí nehrozí. Podle něj lze využít možnost držet pracovní pohotovost i doma, což se pak do limitu započítávat nebude. Také v případě, že zaměstnanec dostane za pohotovost náhradní volno se doba takto strávená nemá zahrnovat do povoleného maxima.

Na návrh unionisty Václava Krásy se do novely dostalo i ustanovení, které umožní dohodnout s vedoucím zaměstnancem, který byl na své místo zvolen či jmenován, právo na odchodné pro případ odvolání. Tento paragraf tak bude legislativně upravovat takzvané "zlaté padáky". Dohoda by však mohla obsahovat i závazek, že takový člověk nebude až rok po odchodu z funkce pracovat v místě, kde by mohl svému bývalému zaměstnavateli konkurovat.

Podle Špidly je tato "konkurenční doložka" princip, který v našem právním řádu chybí a dříve či později by se prosadil. V souvislosti s definicí nároku na odstupné připustil, že bude-li tato věc "na očích", nebudou možné "takové excesy" jako dosud.

Šimerka však při předběžném hodnocení přijatých změn ve vládním návrhu uvedl, že z definice "zlatých padáků" v zákoně není nadšen. Připomněl, že dosud se tato praxe pohybuje mimo rámec pracovního práva a návrh tedy může být chápán jako určitá legalizace takového postupu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info