Sněmovna schválila vládní novelu zákona o mzdě

PRAHA 18. dubna (ČTK) - Poslanecká sněmovna po několikaměsíčním projednávání schválila vládní novelu zákona o mzdě. Novela má zvýšit počet platových tříd ze současných dvanácti na šestnáct a současně navýšit jednotlivé platové tarify zhruba o 40 procent. Zákon musí ještě projednat Senát a podepsat prezident republiky.

Zvýšení počtu platových tříd si postupně v roce 2001 a 2002 vyžádá u zaměstnavatelů napojených přímo na státní rozpočet zvýšení prostředků určených na platy celkem zhruba o 9,45 miliardy korun. Podle současné právní úpravy náleží pracovníkovi například s šestou platovou třídou 3000 korun. Po přijetí novely by zaměstnanec se stejnou třídou měl obdržet 5300 korun. Předloha rovněž nově upravuje hodnostní příplatky příslušníků ozbrojených sil, bezpečnostních sborů a hasičského záchranného sboru. Například rotmistr, strážmistr a celní strážmistr by měl za svou hodnost získat 1300 korun, kapitán či celní rada 3200, brigádní generál 3900 a armádní generál 4600 korun.

Novela má upravit i příplatky za přesčasové hodiny. Například za hodinu pracovní pohotovosti na pracovišti mimo pracovní dobu zaměstnance náleží zaměstnanci odměna ve výši 50 procent a jde-li o den pracovního klidu ve výši 100 procent poměrné části platového tarifu.

Poslanci v rámci zákona přijali i ustanovení, podle kterého bude zaměstnavatel moci určit zaměstnanci množství práce a požadované tempo. Musí však při tom vzít v úvahu jeho fyziologické a neuropsychické možnosti, předpisy o bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a čas na přirozené potřeby, jídlo a oddech.

Novela by vyjma ustanovení o hodnostních příplatcích měla nabýt účinnosti 1. července 2000. Úprava hodnostních příplatků nabyde účinnosti dnem 1. ledna 2002.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info