Nový mechanismus podpory agrárního exportu

Zřízení zvláštní sekce pro podporu agrárního exportu v rámci agentury Czechtrade připravuje již v letošním roce Ministerstvo zemědělství ČR (Mze). AGRIS o tom dnes informoval Josef Vrzáň z tiskového oddělení Mze.

Uvedené řešení navrhuje Mze na základě vyhodnocení meziresortního připomínkového řízení k návrhu o založení samostatné "Zemědělské exportní agentury". "Vznik samostatné agentury pro podporu zemědělského exportu by si vyžádalo mnohem více času a finančních prostředků," uvádí se v odůvodnění možnosti vytvořit pod agenturou Czechtrade samostatnou zemědělskou sekci. Podle závěrů připomínkového řízení by navíc nebylo jisté, zda by se samostatná zemědělská agentura prosadila, a za jak dlouho by si vybudovala vlastní zázemí potřebné k efektivní práci.

Nový úsek Czechtrade zaměřený na zemědělství by měl být podle návrhu MZe v letošním roce zajištěn jedním vedoucím, jednou administrativní silou a čtyřmi referenty - celkové finanční nároky by přitom neměly převýšit pět milionů korun. Pro rok 2001 se pak počítá s rozšířením zemědělského úseku Czechtrade na 10 pracovníků, dva z nich by přitom již měli působit v zahraničních afilacích Czechtrade. O výběru konkrétního místa by se mělo rozhodnout na základě analýzy potenciální poptávky na jednotlivých trzích. Plné znění důvodové zprávy ke zřízení zvláštní sekce Czechtrade najdete v dnešním zpravodajství informačního systému AGRIS.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info