Schválen zákon o nakládání s genetickými organismy

PRAHA 13. dubna (ČTK) - Sněmovna schválila vládní návrh zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy, který stanoví pravidla pro zacházení s geneticky upravenými produkty tak, aby bylo ochráněno životní prostředí, zdraví lidí i zvířat a biologická rozmanitost. Zákon podpořilo 114 ze 169 přítomných poslanců.

Oprávnění k nakládání s takovými organismy bude mít podle zákona jen osoba zařazená do seznamů, které povede ministerstvo životního prostředí. To má také s přihlédnutím ke stanoviskům některých dalších resortů posuzovat žádosti o zapsání. Seznamy mají být veřejné a každý by do nich měl mít možnost nahlédnout nebo si pořídit výpis.

Problematiky geneticky modifikovaných organismů se týká také vládní návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterým se sněmovna v současnosti rovněž zabývá. Předloha, která však zatím prošla jen prvním čtením, stanoví povinnost označovat potraviny vyrobené z geneticky modifikovaných organismů.

Dnes schválený zákon má vyplnit "mezeru", která dosud v české legislativě v této oblasti existuje. Vláda v důvodové zprávě přiznává, že žádný zákon dosud problematiku geneticky modifikovaných organismů nepokrývá, "což může být zdrojem rizika jak pro zdraví člověka, tak pro životní prostředí".

Přesto vládní předloha zákona čelila kritice ze strany Greenpeace. Čestmír Hrdinka z této organizace varoval například před schválením jednoho z pozměňovacích návrhů, jenž by zřejmě znemožnil občanským sdružením účast na správních řízeních, která se týkají uvádění modifikovaných organismů do oběhu či životního prostředí. Tuto změnu navrženou výborem pro evropskou integraci však sněmovna neschválila.

Poslanec ODS Jan Zahradil ale v rozpravě, kterou poslanci vedli minulý týden, varoval před povrchními předsudky a "hysterií" v případě genových technologií. "Jsem přesvědčen, že tyto technologie představují do budoucna velmi progresivní součást ekonomiky," uvedl.

Zákon, který dnes sněmovna schválila, by měl posoudit ještě Senát a poté i prezident republiky.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info