Plzeňský Prazdroj odstartoval vlnu zdražování piva

Plzenský Prazdroj odstartoval vlnu zdražování piva

Od kvetna bude Gambrinus dražší. Tak se rozhodl naložit s nejprodávanejším pivem Plzenský Prazdroj. Další tuzemské pivovary ho budou vbrzku následovat.

PRAHA - V Cesku se letos docká vyšších cen množství oblíbených druhu piva. Nic na tom nemení fakt, že pijáku u nás ubývá a spotreba piva rok od roku klesá. Budejovický Budvar, nejvetší exportér ceského piva, je zatím podle ekonomického manažera podniku Petra Jánského jedním z mála pivovaru, který o zvýšení cen neuvažuje. Ceskobudejovický pivovar totiž zvýšil naposledy ceny zacátkem lonského cervence, kdy zdražil jeden pullitr piva v prumeru o 80 haléru. Predtím ale ceny nemenil tri roky.

Co udelá konkurence

Královský pivovar Krušovice v reakci na cenovou úpravu konkurencního Gambrinusu zdraží do dvou až trí mesícu. Jak uvedla obchodní reditelka Hana Fenclová, kdy presne a o kolik, to je zatím predmetem analýz. Krušovice naposledy zdražily pivo letos 1. ledna. Ješte v breznu byl pivovar podle Fenclové pripraven nést tíhu vyšších cen nafty ze svého a ceny skokove vyrovnat. Zdražením Gambrinusu, který je hlavním konkurentem Krušovic, se však podle ní situace mení. Neurcite se vyjádrila tisková mluvcí akciové spolecnosti Pražské pivovary Diana Dobálová. Podle ní k cenové úprave Pražské pivovary pristoupily koncem lonského roku. Odpovedet, zda a o kolik zdraží podnik svoje výrobky po ohlášeném zdražení piva Gambrinus, je podle ní predcasné. "Budeme monitorovat situaci na trhu a reakci konkurence. V návaznosti na to zvážíme prípadnou úpravu svých cen," dodala Dobálová. Ústecké pivovary zdražily jednotlivé druhy piva již pocátkem dubna o pet až osm procent. O dalším zvyšování cen zatím neuvažují, rekl Daniel Syrovátko, mluvcí nápojové skupiny Drinks Union, do níž Ústecké pivovary patrí. Trutnovský pivovar Krakonoš letos pravdepodobne pivo také zdraží. Nicméne podle ekonoma pivovaru Františka Pechka presný termín zatím není stanoven: "Zdražení by mohlo prijít nejdríve v cervnu ci cervenci a nemelo by být nijak výrazné." Akciová spolecnost Pivovar a sodovkárna Svitavy v nejbližší dobe sice zdražovat nehodlá, avšak letos své ceny pravdepodobne zvýší. "Ceny bychom zvýšili tak, aby pokryly rust nákladu," vysvetlil generální reditel pivovaru Tomáš Zajícek. Nové ceny firma stanoví po vyhodnocení.

ctk

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info