ČR a SR řeší zánik celní unie po vstupu do EU

CR a SR reší zánik celní unie po vstupu do EU

PRAHA 12. dubna (CTK) - Ceská republika reší spolu se Slovenskem zánik celní unie mezi obema státy poté, kdy jeden z nich vstoupí do Evropské unie. Evropská komise totiž dává už dva roky jasne najevo, že pro unii neprichází v úvahu prevzít v prípade vstupu CR pred Slovenskem celní unii do své legislativy, a to z principiálních duvodu. Podle EU je celní unie CR a Slovenska nekompatibilní s jednotným vnitrním trhem, který je jádrem unijní legislativy.

Celní unie bude nicméne podle ceského vyjednávace s EU Pavla Telicky urcite platit do vstupu budto obou zemí najednou nebo jedné z nich do EU. Celní unie má pritom pro obe zeme význam predevším v zemedelství.

Podle názoru slovenského ministerstva hospodárství by zrušení celní unie ovlivnilo vzájemný obchod se zemedelským zbožím kvuli uplatnování tarifních nástroju obchodní politiky. Zároven se ale domnívá, že obe zeme vstoupí do EU spolecne. Resort však upozornuje na to, že pro zrušení dohody o celní unii platí jednorocní výpovední lhuta.

Dohodu o celní unii bude zrejme muset vypovedet CR, u níž se ocekává vstup do EU jako první. Slovenský ministr hospodárství Lubomír Harach na dotaz CTK uvedl, že Slovensko bude prípadné vypovezení smlouvy o celní unii ceskou stranou respektovat. Zánik celní unie by mohl mít pro Slovensko i pozitivní dopady, poznamenal bez dalšího upresnení.

Praha o prechodné období co se týce obchodu se Slovenskem Evropskou unii nikdy nepožádala, v pozicním dokumentu ke kapitole "vnejší vztahy" pouze konstatovala, že je zde "problém" v podobe celní unie se Slovenskem. Podle vyjednávace EU pro CR Michaela Leigha se tato formulace ovšem "rovná žádosti o prechodné období".

Podle Telickových slov se však situace zmenila tím, že Slovensko zahájilo vstupní rozhovory s EU a samo o zachování celní unie s CR nepožádalo - pro teoretický prípad, že by Bratislava vstupovala drív než Praha. Tato zmena umožnuje CR stanovisko k celní unii se Slovenskem nove formulovat.

Stejne jako Telicka a slovenský státní tajemník Ján Fígel se i Leigh domnívá, že prohlubující se volný obchod mezi EU a kandidáty postupne smazává dramaticnost problému. "V dobe rozširování bude liberalizace se Slovenskem velmi daleko; zbydou jen okrajová omezení ohledne malého poctu zemedelských komodit. Kdyby tedy CR stáhla svou žádost o prechodné období, bylo by po vstupu možné hledat rešení."

Podle Telicky i Fígela se takovým rešením budou pres léto zabývat experti obou stran. "Kdyby CR vstupovala drív než Slovensko, stanou se ty komodity, jež by tvorily rozdíl mezi režimem celní unie a liberalizací obchodu podle Evropské dohody, soucástí našeho jednání s EU. V takové chvíli by bylo možné navrhnout, aby se to rešilo protokolem k této dohode mezi EU a Slovenskem," rekl ceský vyjednávac.

Odborníci v diplomatických kruzích však naznacují, že Slovensko by nemuselo usilovat ani o takové rešení - zachování celní unie v zemedelském zboží by totiž podle obchodních statistik vyhovovalo spíše Praze než Bratislave.

Na zachování úplné celní unie se Slovenskem po vstupu CR do EU netrvá ani Ministerstvo prumyslu a obchodu CR. "Jde nám o zachování pouze nekterých výhod, predevším nulových tarifu na zemedelskou produkci," rekl vrchní reditel MPO Vlastimil Nesrsta.

Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda i šéf diplomacie Eduard Kukan se k prípadnému zrušení celní unie odmítli vyjádrit s oduvodnením, že zatím neznají oficiální stanovisko ceské strany.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info