Přijetí směrnic EU odstraní obchodní rizika

Prijetí smernic EU odstraní obchodní rizika

Pracovního zasedání zástupcu pridružených státu EU, které se konalo minulý týden v Holandsku, se za SVS CR zúcastnili Josef Vitásek, vedoucí odboru ochrany a pohody zvírat, a Jirí Dousek, který má na starosti welfare.

Peter van Houwelingen, predsedající zástupce TAIEX (agentury Evropské komise) hodnotil prípravu, vystoupení a výsledky dozorové cinnosti naší veterinární správy jako príkladné. Konstatoval, že naše republika vytvorila jako první z pridružených státu obecný právní základ ochrany zvírat. Patrí k ní predevším prijetí trí dohod Rady Evropy (ochrana hospodárských zvírat, ochrana zvírat pri mezinárodním transportu, ochrana zvírat zájmových chovu), prijetí zákona c. 246/1992 Sb. na ochranu zvírat proti týrání a zejména pak vyhlášky c. 245/1996 (ochrana pri porážení) a 311/1997 (o chovu a využití pokusných zvírat), posléze i prijetí veterinárního zákona c. 166/1999 Sb.

Podle Josefa Vitáska ovšem Houwelingen upozornil, že naše republika zatím, na rozdíl od pobaltských státu, Polska a Madarska, neprijala predpisy EU, které mají normativní charakter. Jsou to napríklad následující smernice: c. 91/628/EEC, ochrana zvírat pri transportu; c. 91/629/EEC, minimální standardy pro ochranu prasat; c. 91/630/EEC, minimální standardy pro ochranu telat a Smernice 1999/74/EC, minimální standardy pro ochranu nosnic. Bylo nám doporuceno neodkladne prijmout konkrétní opatrení vyplývající z techto smernic.

V prípade nesplnení techto smernic by pro zeme, které uvedené zásady neakceptovaly, mohla vzniknout prekážka pro export zvírat a živocišných produktu. Napríklad supermarkety požadují pri dodání zboží doklady o tom, za jakých welfare podmínek byla potravina živocišného puvodu vyrobena. Navíc z ekonomického hlediska nelze ocekávat, že bude v pridružených státech financne podporováno prechodné období, ve kterém by byly využívány evropským smernicím nevyhovující technologie, které by produkovaly za dumpingové ceny.

Všechny delegace byly podle Vitáska vyzvány, aby predpisy EU prijímaly v komparativním znení, protože chybející cásti nebo naopak nadbytecné speciální národní úpravy komplikují pristoupení k EU. Zároven bylo doporuceno usilovat o prijetí všech konvencí Rady Evropy, které jsou vlastne výchozími dokumenty pro predpisy EU. V našem prípade jde o Evropskou dohodu o ochrane zvírat pri porážení jatecných zvírat a Evropskou dohodu o ochrane obratlovcu používaných pro pokusné a jiné vedecké úcely. Pro prijetí techto dohod jsou v CR pripraveny legislativní podklady, zbývá pouze doplnení vyhlášky c. 245/1996 o podmínky usmrcování zvírat pro jiné než jatecné úcely.

Všechny výsledky a doporucení, která zástupci SVS CR obdrželi, predkládají odpovídajícím odborum ministerstva zemedelství. Jde o to, aby se spolecným úcinným postupem predešlo možným ekonomickým a obchodním rizikum, která by mohla vyplývat z pomalého prejímání evropské legislativy pro naše chovatele a pro celé zemedelství.

Agrárnímu deníku to sdelil tiskový mluvcí SVS CR Josef Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info