Jdeme na pivo! říkají stále mladší školáci

Česká republika patří tradičně k zemím s velkou spotřebou alkoholu. V posledních letech však po sklence především s pivem sahají stále mladší lidé. Každý pátý Čech do šestnácti let se opije častěji než třikrát v měsíci. Zjistili to lékaři při výzkumu užívání alkoholu a jiných drog v 26 evropských zemích.

"První zkušenosti s alkoholem mají někteří žáci už v základní škole. Je to problém osmých, devátých, ale občas i sedmých tříd," svěřila se učitelka českého jazyka a tělocviku v Hradci Králové Štěpánka Jerieová. Šokující je přitom zjištění, že mladí se neopíjejí někde pokoutně, ale většině z nich nalijí alkohol v restauracích.

"Patnáctiletým dětem dnes nalijí alkohol takřka všude, což platí zvláště pro velká města. Zjistili jsme, že tři čtvrtiny šestnáctiletých se opijí v restauraci či baru, tedy na místech, kde je to ilegální. Zákon prostě nefunguje," řekl Právu Ladislav Csémy z Psychiatrického centra Praha, které výzkum za ČR provádělo.

Také podle zkušeností ředitele královéhradecké Záchytné stanice Vlastimila Kyrala je dostupnost alkoholu pro mladé téměř neomezená. "Když už je někde odmítnou, stačí zajít do vedlejšího obchodu nebo restaurace," konstatoval Kyral.

Malý test, který provedla redakce Práva, ukázal, že patnáctiletému školákovi nalili pivo v osmi z deseti pražských podniků. "Jednou mě výčepní vyhodil s tím, že smrkáčům nenalévá. V tom druhém případě jsem měl spíše dojem, že čekají na někoho bohatšího. Jinak jsem si mohl poručit, co jsem chtěl, včetně panáků," řekl školák po provedeném testu, v němž redakce platila útratu.

Průzkum Marketingové laboratoře Ostrava potvrdil, že příležitostné pití alkoholu považuje 80 procent dětí za neškodné. "Alkohol je v Česku k dostání nejen v potravinách, ale i v trafikách a v různých stáncích a ti, co ho nabízejí, navíc nemají žádné velké skrupule. Vůbec jim nedochází, že když prodají dítěti nebo dospívajícímu láhev destilátu, je to takové množství alkoholu, které, když ho s nějakým kamarádem vypije najednou, ho může i zabít," tvrdí primář oddělení závislostí psychiatrické léčebny v Praze Bohnicích Karel Nešpor.

V cizině jsou podle něj podmínky prodeje alkoholu přísnější než u nás. "V řadě zemí musí mít prodejce licenci, která něco stojí, takže si to leckdo rozmyslí. Navíc, pokud poruší předpisy, může o licenci přijít," vysvětluje primář a zároveň varuje: "Dospělí často alkohol silně podceňují. Neuvědomují si, že je to průchozí droga, tedy něco, co dělá jejich děti zranitelnějšími vůči jiným návykovým látkám. Jednoho dne se ale může snadno stát, že jejich potomek zjistí, že mu alkohol nebo cigarety už nestačí a zkusí něco silnějšího."

(lwg, žl, zde)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info