Evropská unie požaduje pádné argumenty

Evropská komise pravděpodobně navrhne Evropské unii, aby v rámci jednání o agrární problematice odmítla žádost České republiky o přechodné zachování nižších cen a zpochybňuje také české návrhy na kvóty pro výrobu mléka, zvláštní příspěvky na skot a telata či žádost o dočasné udělení ochranné dovozní klauzule pro zemědělské výrobky a potraviny.

Vyplývá to z přípravných dokumentů Komise, výsledný text pozice EU pak bude projednán zřejmě v červnu na úrovni ministrů zahraničí "patnáctky". Poté mají být zahájena konkrétní jednání s ČR.

Podle Tomáše Zídka, náměstka ministra zemědělství pro zahraniční vztahy a EU to znamená, že ČR může o všech věcech dále jednat, ale musí mít tak pádné argumenty, aby Unii přesvědčila o svých požadavcích.

Komise například míní, že "nelze přijmout žádost o případné přechodné období nebo jiná opatření, aby se zabránilo cenovému šoku při vstupu, protože by to nebylo v souladu se zásadami jednotného vnitřního trhu".

Podle předpokladů se zatím nevyjadřuje k vyplácení přímých podpor zemědělcům v kandidátských zemích a říká, že "zaujme stanovisko v pozdějším stádiu jednání po zevrubném prozkoumání všech aspektů".

Komise rovněž navrhuje, aby byla zpochybněna česká žádost o udělení kvóty pro výrobu mléka ve výši 3,1 milionu tun, protože "se jeví jako podstatně vyšší než nynější úroveň výroby". Podobně posuzuje žádost o příspěvky na skot a telata - počty uváděné českou stranou jsou podle Komise ve skutečnosti nižší.

Žádost o dočasnou ochranu dovozu doporučuje Komise označit za nepřijatelnou - není podle ní slučitelná se zásadami otevřených hranic a volného pohybu zboží. Komise dále u všech ostatních požadavků na přechodná období navrhuje požádat ČR o další upřesnění.

Tomáš Zídek potvrdil, že výše uvedené kritické názory se objevují při jednáních zástupců české strany se zástupci Bruselu. "V zásadě jde o to, že Evropská unie není ochotna akceptovat naše návrhy bez detailních podrobností, pak se rozhodne. Například u mléčných kvót míní, že náš návrh je jaksi maximalistický. Faktem je, že naše spotřeba je dost nízká, ale na druhé straně zase máme možnost pro její zvýšení u nás něco udělat různými podpůrnými programy. To všechno musíme vyargumentovat. Takže podstatné je, že nejde o zamítavá stanoviska ze strany Unie, ale o upozornění, že naše požadavky budou předmětem dalšího vyjednávání," říká Zídek.

Pokud jde o přechodné období pro zachování nižších cen, je podle Zídka názor Unie dost odmítavý. "Existují dvě možnosti. Buď předložíme kvalitní a přesvědčivou kalkulaci - na té pracuje Výzkumný ústav zemědělské ekonomiky - a pak se bude o této možnosti dále diskutovat. Pokud tak neučiníme, nebude se o tom Komise už s námi bavit, tento bod bude diplomaticky řečeno vyloučen z rozhovorů a nic už nepořídíme," vysvětluje náměstek ministra.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info