V poplatcích na jatkách musí být jasno

Ve vyhlášce č. 287/1999 Sb. o veterinárních požadavcích na živočišné produkty je § 69, který má pro laika poněkud krkolomný název "Náhrada nákladů spojených s výkonem prohlídky jatečných zvířat a masa". Přestože je v odstavcích 1 až 4 velmi jednoduše a srozumitelně popsán způsob a výše vybíraných poplatků, po prvních zkušenostech z praxe cítí Státní veterinární správa ČR (SVS) potřebu některé pojmy uvedené ve zmíněném § 69 rozvést a upřesnit.

SVS tak činí v metodickém návodu, který mají k dispozici na všech okresních veterinárních správách. Pro potřeby veterinárního dozoru i dodavatelů na jatka je uvedeno, co přesně rozumět pod jednotlivými pojmy, s cílem zabránit možné dezinterpretaci znění vyhlášky. Tak například bouráním se rozumí dělení celých těl, půlek a čtvrtí zvířat podléhajících veterinárnímu vyšetření před poražením (poplatek 20 Kč za tunu) a zvířat nepodléhajících veterinárnímu vyšetření před poražením (108 Kč za tunu) na menší anatomické celky. Náklady za veterinární prohlídku při bourání masa se vybírají za přijatou surovinu a přepočítávají se na kila podle ceny za tunu.

Úhrada nákladů za prohlídku při bourání masa se vybírá při dovozu masa na všech bourárnách a při bourání ulovené zvěřiny. V obou případech 108 Kč za tunu. Částka 20 Kč za tunu se vybírá na bourárnách tehdy, je-li dozor trvalý a provádí se opětovná prohlídka. Stejná částka (20 Kč za tunu) na samostatných bourárnách tehdy, je-li také dozor trvalý a provádí se opětovná prohlídka masa a dochází-li k bourání více než 7,5 tuny masa za týden. Stačí, je-li splněna aspoň jedna ze tří uvedených podmínek. Důvod k opětovné prohlídce masa je vždy, je-li maso přepravováno od jiného dodavatele. Poplatky se nevybírají v případě, že bourárna navazuje na jatka, kde již byly poplatky za veterinární prohlídku vybrány. Podmínky uvedené v tomto odstavci platí plně i pro zvěř z farmových chovů.

A jak probíhá placení? Je to možné denní fakturou nebo v libovolných intervalech až do jednoho měsíce, podle množství prohlídnutého masa. Při nezaplacení se vystavuje první upomínka po 14 dnech, po dalších dvou týdnech druhá, poté se případ předává soudu.

Nutno je při této příležitosti znovu připomenout, že vybrané částky nejsou ziskem veterinární správy, nýbrž státního rozpočtu.

Agrárnímu deníku to sdělil tiskový mluvčí SVS ČR Josef Duben.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info