Výsadbu nových vinic Evropská unie zakazuje

Vinohradnictví patří v EU mezi značně regulovaná agrární odvětví. Svědčí o tom i rozsah právních norem vztahujících se k oboru (přes tisíc stran textu). Na rozdíl od České republiky je řada zemí EU vinařskými velmocemi, s nesmírným ekonomickým významem tohoto odvětví. Proto je rozsah nařízení EU tak široký a jeho zpracování do našich zákonů před námi teprve leží.

A co z nařízení EU plyne? Nové výsadby vinic jsou v zásadě zakázány, je povolena pouze obnova za vyklučené vinohrady. V rámci Agendy 2000 dochází k mírnému uvolnění, kdy je povoleno regulované zvyšování plochy vinic (o 1 % plochy), neboť v posledních letech se snížila plocha vinic v EU o přibližně půl milionu hektarů. Výpadek v produkci vína byl ale nahrazen dovozem z tzv. "nových vinařských zemí", tedy ze zemí, kde se v minulosti réva nepěstovala (Austrálie, Nový Zéland, JAR aj.). Vzhledem k tomu, že ČR zásobuje tuzemským vínem spotřebitele pouze z 50 %, nemusela by EU činit potíže ani při případném zvyšování plochy vinic na úroveň roku 1989.

Dotace EU do sektoru vína se pohybují v roční výši kolem 900 milionů ECU, což odpovídá přibližně 8 000 Kč/ha vinice, v ČR se vyplácejí dotace na obnovu vinic v roční částce kolem 30 milionů Kč (v roce 1998 dvojnásobek), což po přepočtu na plochu vinic odpovídá 2 500 Kč/ha (1998: 5. 000 Kč/ha). K prostředkům EU je třeba v jednotlivých členských státech připočítat národní dotace, které se značně liší, i když část z nich je dána procentem příspěvku EU k dotaci členského státu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info