Zpracování krmných zrnin a spotřeba energie

Zpracování krmných zrnin a spotreba energie

Základní surovinu pro krmivárský prumysl predstavují obiloviny, které jsou v krmných smesích zastoupeny až z 80 %. Duvody pro fyzikální premenu zrnin mletím a jejich následné využití jsou všeobecne známé. Dezintegrace zrnin je tak základní technologickou operací pri jejich zpracování.

Za nejvýznamnejší charakteristiku mlecího procesu lze považovat mernou energetickou spotrebu ve vztahu ke stupni rozpojení puvodních cástic (zrn). Spotreba energie, vynakládaná na prípravu a zpracování krmiv, je diskutována jak u nás, tak v zahranicí. Pri porovnávání ruzných zpusobu zpracování zrnin používaných pro krmné úcely je treba vycházet z rozboru dezintegracních procesu, ke kterým dochází v úderových (kladívkových) mlýnech a u válcových stroju, kde melnící proces je výslednicí sil tlakových a strihových. Soucasne je nezbytné zohlednit požadavky na produkt, který chceme získat. Duležitý je stupen rozmelnení, charakterizovaný napr. strední velikostí cástice. Významná je i disperzita produktu.

Reálné úspory energie, vynakládané na dezintegracní proces krmných zrnin, muže být dosaženo pouze zmenou tradicních názoru na technologie rozpojovacích procesu. A to jednak z hlediska použitého strojního vybavení, také však zmenou názoru na výsledný produkt mletí posuzovaný z hlediska struktury a cásticového spektra.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info