Geneticky modifikované potraviny smějí do Estonska jen na zvlášt

Geneticky modifikované potraviny smějí do Estonska jen na zvláštní povolení

Nové legislativní normy, které zavádí Estonsko postupně od poloviny loňského roku, upravují i problematiku geneticky modifikovaných potravin a organismů. Tento fenomén bývá často přirovnáván k jízdě na horské dráze: Není totiž jasné, jaké riziko či jaké výhody nám může přinést. Jeho užívání může být pro lidstvo užitečné ve smyslu zefektivnění zemědělské výroby, na druhé straně by ale za jistých okolností mohlo odstartovat ekologickou katastrofu.

Podle ministra zemědělství Ivariho Padara Estonsko nehodlá nastoupit cestu geneticky modifikovaných potravin, alespoň ne v nejbližší době. Preferuje tradiční formu zemědělství a takto upravovanou produkci nepodporuje. Ministr zároveň nevyloučil, že jeho země jednou technologie používající GMO připustí, aby zemědělskou výroba zefektivnila.

Estonsko přijalo dva zákony týkající se geneticky modifikovaných potravin. Potravinový zákon, který je v platnosti od počátku letošního roku, a zákon o emisi GMO do životního prostředí přijatý loni v červnu. Každý, kdo by chtěl inkriminované potraviny nebo organismy dovážet, musí zažádat o povolení u Veterinárního a potravinového inspektorátu. Zatím však žádné takové žádosti nebyly zaregistrovány. Podle Hendrika Kuuska, ředitele inspektorátu, nejsou příčinou přísná opatření, ale nedostatek poptávky. Kuusk také varoval před možným výskytem upravené sóji v dětské potravě v budoucnu.

"Na trzích Evropské unie můžeme najít geneticky modifikovanou sóju a obilí, myslím, že bychom dlouho nehledali ani na trhu estonském. GMO jsou například v rostlinách a v oleji," říká Kairi Ringo, vedoucí odboru ministerstva zemědělství pro bezpečnost potravin.

(bb)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info