Jak stát podporuje a chrání české zemědělce?

OTÁZKA DNE

Ludmila Vanišová, 47 let, majitelka farmy, Jablonec n/N.: Málo. Podpora je nižší než ve státech, kde jsou pro zemědělství mnohem lepší podmínky. Dotační politika je nesystémová, nikdy nevíme, co bude příští rok. Když třeba letos ze zoufalství prodám koně, není vyloučeno, že další rok bych na ně mohla dostat dotaci.

Roman Románek, 41 let, nákupčí, Břeclav: Náš stát by měl reagovat stejně jako země Evropská unie, které mají plno zákazů, tarifů a cel pro dovozce, například i od nás.

Jiří Obdržálek, 36 let, dělník, Prostějov: Podle toho, co občas čtu v novinách nebo vidím v televizi, tak paradoxně hlavně levnými dovozy.

Jana Buriánková, 25 let, účetní, Rapotín: Stát upřednostňuje spíš zahraniční obchod a nemá snahu podporovat tuzemské zemědělce. O tom, že by je chránil, se už vůbec nedá mluvit.

Jan Šimek, 68 let, soukromý zemědělec, České Budějovice: Nijak. Konkrétně třeba o dotacích mi sám ministr Fencl nedávno řekl, že proti nim zemědělci odevzdávají na daních z pozemků dvaapůlkrát více.

Josef Černý, 55 let, dělník, Ostrava: Myslím si, že stát chrání české zemědělství málo. Kdyby je chránil dobře, určitě by nebylo tolik protestů zemědělců.

Karel Hornach, 39 let, učitel, Brno: Obávám se, že nechrání zemědělce, ale ty zemědělské podniky, které se nedokázaly přizpůsobit zahraniční konkurenci, vyrábějí draho a po státu chtějí ochranu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info