Stát dotací bionafty pomůže zemědělcům

Vláda hodlá více podporovat výrobu pohonných hmot z domácích přírodních zdrojů. Tedy i bionafty. Ta je směsí řepkového metylesteru a zpracované ropy. A právě pěstitelům ozimé řepky a výrobcům bionafty teď stát bude poskytovat přímé dotace.

Praha - Spotřebu bionafty, z jejíhož prodeje dosud bohatli hlavně její dovozci a firmy, které míchají metylester z řepky olejky a nafty, bude stát od příštího měsíce podporovat podle nových pravidel. Chce tak pomoci zemědělcům, kteří z výnosů za bionaftu nemají nic. "Bionaftu, která dosud nebyla zdaňována, zatížíme spotřební daní jako ostatní pohonné hmoty. Získané peníze však dostanou přímo domácí pěstitelé řepky olejné a dodavatelé metylesteru, který se z řepkového semene vyrábí," uvedl tiskový mluvčí Ministerstva financí Libor Vacek. Státní dotace vyrovná zvýšené výrobní náklady a sníží cenu bionafty tak, aby byla na trhu plně konkurenceschopná vůči běžné motorové naftě. Čerpací stanice prodávají v současnosti jeden litr bionafty asi za 18 korun, tedy o 20 až 25 procent levněji než klasickou motorovou naftu. Řidiči loni spotřebovali bezmála 180 tisíc tun tohoto ekologického paliva, které má tu výhodu, že pochází z obnovitelných zdrojů a v přírodě se do tří týdnů rozkládá. Podíl bionafty na trhu už překročil sedm procent. Domácí rafinerie však chtějí, aby bionafta zmizela z trhu. »Místo toho bychom řepkový metylester přidávali do veškeré u nás vyrobené motorové nafty," řekl generální ředitel České rafinerské Ivan Ottis. S tím však nesouhlasí členové Svazu pro výrobu bionafty. "Obě paliva - bionafta i nafta aditivovaná metylesterem - by se mohla u čerpadel nabízet souběžně," uvedl ředitel závodu Milo Olomouc Jaroslav Kováč.

Viz Státní dotace … str. 3

Důležitou roli při výrobě bionafty v olomouckém Milu sehrávají odstředivky. Při jejich seřizování jsme včera zastihli provozního chemika Pavla Jemelku.

Foto cpa Ladislav Pecha

Pavel Kačer, Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info