Danone vytvoří s Brity pivovarský gigant

Posílit své postavení na úkor konkurence. To je hlavní důvod, proč spojují své síly britský Scottish & Newcastle a francouzská Danone. Silní budou v Británii, Irsku, Francii, Belgii i Itálii.

PRAHA V Evropě vznikne nový pivovarnický gigant. Dosavadní jednička Heineken si svůj primát udrží i nadále. Do popředí se ale dere k belgickému Interbrew a dánskému Carlsbergu i největší britský pivovar Scottish & Newcastle. Britská pivovarnická skupina totiž hodlá spojit své aktivity s francouzským potravinářským kolosem Danone a poté její pivovary převzít. Danone ovládá největší francouzský pivovar Kronenbourg, belgickou dvojku Alken Maes a 24 procent v italském druhém producentu Birra Peroni.

Danone je všude

Danone, která je největším producentem mléčných výrobků a sušenek na světě, působí v mnoha potravinářských oborech. Vyrábí také balené vody, omáčky a mimo jiné vaří pivo. Francouzská firma působí také v České republice. Zde vyrábí mléčné produkty, sušenky a oplatky Opavia a ovládá také polovinu akcií českých Čokoládoven. Z pivovarnictví ale společnost Danone zamýšlí odejít. Proto Francouzi přistoupili na nabídku Scottish & Newcastle. Za to, že Britové získají kontrolu nad spojenými pivovary obou skupin, jsou ochotni zaplatit 740 milionů dolarů. A to jak v hotovosti, tak v řádných akciích a opcích britské firmy. Danone bude mít v nově vzniklém kolosu pětadvacet procent akcií a jeho šéf Franck Riboud se stane ředitelem Scottish & Newcastle bez výkonných pravomocí. Podle svého vlastního uvážení pak bude Danone moci svůj podíl Britům do tří let prodat v celku nebo ho postoupit po částech. A to minimálně za dalších 1,9 miliardy dolarů. Během uvedeného období budou mít Francouzi také nárok na odpovídající část zisku nové skupiny. Roční výstav skupiny by měl dosáhnout 29 milionů hektolitrů. S obratem téměř 4,3 miliardy dolarů bude uskupení silné zejména ve Francii a Británii. Zde totiž ovládne čtyřicet, respektive osmadvacet procent trhu s pivem. Nezávisle na probíhajícím spojení s Brity chce mimo to Danone převést kontrolní podíl (69 %) ve španělském pivovaru San Miguel na konkurenční Mahou, v němž ovládá 33,3 procenta akcií. Ten pak bude dále spravovat stejně tak jako svá aktiva v Číně. Představitelé Scottish & Newcastle ale již dali najevo svůj zájem španělské pivovary převzít. Plánovaná operace se uskutečňuje v době, kdy je trh s pivem v určitých problémech. Druhý a třetí největší pivovar v Británii Bass s Whitbreadem - dokonce zvažují, zda alespoň domácí trh neopustí. Právě Whitbread a Scottish & Newcastle musely nedávno vypít pohár hořkosti až do dna. Jejich akcie totiž byly kvůli poklesu své hodnoty vyňaty z prestižního indexu FTSE 100. Nahradily je "nové technologie", tedy akcie internetových a telekomunikačních společností, které naopak zažívají neuvěřitelný rozkvět. Pokles akcií britských pivovarů souvisí kromě zvyšujících se konkurenčních tlaků také s probíhajícím vyšetřováním některých producentů pro porušování pravidel volné hospodářské soutěže.

Marek Bičík

Scottish & Newcastle

obrat: 5,3 miliardy USD

zisk: 385 milionů USD

počet zaměstnanců: 47 121

šéf firmy: Brian J. Stewart

Scottish & Newcastle je největším producentem piva v Británii a jedním z největších evropských výrobců. A to díky společnosti Scottish Courage, kterou ovládla před pěti lety. Ke klenotům firmy patří populární značky Courage, John Smith's, McEwans's, Newcastle nebo Theakston's. Licenčně vyrábí ale také Beck's, Foster's, Miller a Kronenbourg patřící Danone. Svá piva prodává společnost i prostřednictvím 2700 vlastních podniků, z nichž 350 chce nyní prodat. Scottish & Newcastle mimo to vyrábí slad a distribuuje vína a "tvrdý" alkohol.

Danone

obrat: 15,1 miliardy USD

zisk: 698 milionů USD

počet zaměstnanců: 79 000

šéf firmy: Franck Riboud

Francouzská jednička Danone patří mezi největší potravinářské firmy na světě. Má primát ve výrobě mléčných výrobků (jogurty, sýry, dezerty) a sušenek. Její Evian je hned za Nestlé světovou dvojkou ve výrobě balených vod. K dalším jejím známým značkám patří sýr Galbani, sušenky Jacob's a LU, omáčky HP nebo Lea & Perrins.

Danone působí samozřejmě i v ČR. Zde vystupuje jednak pod svým logem jako producent mléčných výrobků, patří jí však také výrobce populárních tatranek Opavia a vlastní polovinu pražských Čokoládoven. Danone ovládá největší francouzský pivovar Kronenbourg, ze světa piva chce však firma postupně odejít.

Výstav největších světových pivovarů (mil. hl)

AnheuserBusch (USA) 118,0

Heineken (Nizozemsko) 80,0

South African Breweries (JAR) 54,6

Miller Brewing Company (USA) 51,3

Companhia Cervejaria Brahma (Brazílie) 41,0

Interbrew (Belgie) 38,0

Carlsberg (Dánsko) 33,7

Grupo Modelo (Mexiko) 30,3

Kirin Brewery Company (Japonsko) 29,2

Scottish & Newcastle + Danone (Británie/Francie) 29,0

Foster's Brewing Company (Austrálie) 28,8

Fotografie:

Budoucí ředitel Franck Riboud má důvod ke spokojenosti

Foto archiv LN

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info