Otázky vstupu našeho vinařství do Evropské unie

Agrární deník (Agroweb) 14.3.2000

Otázky vstupu našeho vinarství do Evropské unie

V soucasné dobe se u nás pestuje réva vinná zhruba na 13 000 ha vinic a produkce z této plochy zajištuje asi polovinu spotreby vína v CR. Všechny clenské zeme EU se snaží pokrýt spotrebu vína vlastní produkcí. Reší tím nejen zamestnanost obyvatelstva na venkove, ale také obdelávání svahu pro zemedelskou cinnost jinak nevhodných. Výjimkou jsou zeme, kde to neumožnují prírodní podmínky.

Po nabytí platnosti "vinarského zákona" v roce 1995 došlo u nás ke zlepšení kvality vína (zvlášte vyšších jakostních stupnu). Ve vinohradech jsou postupne nahrazovány kvantitativní odrudy odrudami kvalitativními.

Približování našeho zákonodárství k zákonum Evropské unie probíhá ve dvou etapách. První etapa je vydání novely k soucasne platnému zákonu 115/1995 Sb. Tato novela je v soucasné dobe schválena vládou a bude v nejbližší dobe projednána Parlamentem CR. Po jejím prijetí bude náš zákon harmonizován s narízeními EU ze 45 %. Puvodní zákon pred novelou byl harmonizován pouze ze 7 % s narízeními EU. Druhá etapa bude vydání nového zákona v roce 2002, který již bude zcela harmonizován se zákony EU.

Spolecná agrární politika sektoru vína ve své podstate vychází z národních "vinarských zákonu" prijatých vinarskými clenskými státy poprvé pocátkem tohoto století (Francie 1905, Rakousko-Uhersko - zeme rakouské 1907). Tržní rád pro víno byl v EHS zaveden v roce 1970. Dne 17. kvetna 1999 prijala Rada (ES) nové základní narízení o spolecné organizaci trhu vínem.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info