Prodej 140 tisíc tun obilí Bělorusku úřady považují za normální

Právo 9.12.1999

Prodej 140 tisíc tun obilí Belorusku úrady považují za normální obchod

Stanislav Ptácník

Státní fond tržní regulace v zemedelství (SFTR) i Ceská exportní banka (CEB) považují chystaný prodej 140 000 tun potravinárské pšenice do Beloruska za standardní a pro CR výhodný obchod. Odmítají pokusy cásti tisku o politizaci této obchodní operace.

"Pro nás je to obchod a musím ríci, že dobrý obchod," rekl Právu reditel SFTR Jan Höck. Fond z intervencního nákupu z letošní sklizne necelých 500 tisíc tun dosud neprodal žádné obilí a má na skladech i malý zbytek obilí z lonska. "Jsme rádi, že jsme uspeli v tendru na vývoz do Beloruska, které letos postihlo velké sucho," dodal.

Pro SFTR je podle nej výhodná nejen dohodnutá cena 3500 korun za tunu obilí, ale i to, že jedinou tranzitní zemí je Polsko, což vývoz moc neprodražuje. "Nabídnutá cena je vyšší, než za kolik SFTR obilí koupil od zemedelcu, takže uhradí i náklady na skladování," tlumocil postoj Ministerstva zemedelství jeho mluvcí Pavel Kovár.

"Exportní banka poskytne na prodej obilí Belorusku úver, což vcetne úroku obnáší asi 60 miliónu dolaru," potvrdila námestkyne reditele CEB Miroslava Hrncírová. Podle ní jde o obvyklý obchodní prípad. "Není to první obchod s obilím, který Belorusko v poslední dobe v zemích Evropské unie ci OECD ucinilo. Své závazky vždy rádne splatilo. Naší povinností je postarat se, aby byly použity takové smluvní instrumenty, které zajistí návratnost," uvedla Hrncírová.

Úver bude pojišten proti rizikum u Exportní a garancní pojištovací spolecnosti (EGAP). Hrncírová zduraznila, že Belorusko, ani jím poverené firmy nefigurují na žádném ze seznamu nespolehlivých partneru, neplatí pro ne žádné embargo. Beloruská banka, která má úver splácet, je poverena k uskutecnování takových obchodu obdobne, jako v CR dríve fungovala Cs. obchodní banka. Tamní vyjednavaci prijeli podle ní do Prahy pripraveni a byli vybaveni všemi potrebnými zmocneními.

Úkolem SFTR je dílcí regulace agrárního trhu predevším u dvou komodit: pšenice a mléka. Kvuli dramatickému propadu cen obilí, sušeného mléka a másla na svetových trzích je financní bilance fondu znacne napjatá," uvedl Höck. SFTR podle nej obdržel menší dotaci z rozpoctu než jiné roky, mel vyšší výdaje na regulaci trhu s mlékem a navíc musí splácet úver od CSOB z roku 1998. Jeho zdroje proto musely být rozhodnutím vlády posíleny o 400 miliónu korun.

CEB pro tuzemské vývozce zajištuje zvýhodnené financování, EGAP pojištuje ceské vývozce proti ruzným rizikum. Obdobné instituce pracují ve všech vyspelých tržních ekonomikách.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info