Bělorusko už za obilí platí, opozici dodávky nevadí

Agrární deník (Agroweb) 14.2.2000

Belorusko už za obilí platí, opozici dodávky nevadí

Cást první tranže potravinárské pšenice, kterou CR dodala do Beloruska, již beloruská strana splácí. V rozhovoru pro Agrární deník to uvedl reditel Státního fondu tržní regulace (SFTR) Jan Höck.

Höck pripomnel, že CR v soucasné dobe vyváží do Beloruska 140 000 tun potravinárské pšenice, o dalších 70 až 80 tisících tunách stejné komodity se jedná. Za ceskou stranu garantuje kontrakt CEB a EGAP, na druhé strane stojí záruky beloruské vlády. Belorusko má pritom podle Höcka u CEB otevrený úver ve výši zhruba 60 milionu dolaru. "Je to naprosto bežný kontrakt, pri kterém se CR podarilo vzhledem ke svetovým cenám vyjednat velmi zajímavou cenu," zduraznil Höck s tím, že SFTR prodává potravinárskou pšenici za 3500 korun za tunu ze svých skladu.

Reditel SFTR se také vyjádril k údajným protestum beloruské opozice proti tomu, že ceská strana dodávkami obilí pomáhá udržet diktátorský režim prezidenta Lukašenka. "Mám dopis predsedy nejsilnejší beloruské opozicní strany - Beloruské sociálnedemokratické strany Statkievice, který píše, že dodávky obilí z CR naprosto chápe a necítí, že by mohl uvedený kontrakt ovlivnovat politické dení v Belorusku," podotkl Höck. Podle jeho dalších slov navíc CR do Beloruska dodává jen velmi malé množství z celkového objemu, který Belorusko nakupuje. Ten ciní celkem 2,6 milionu tun a na jeho dodávkách se krome CR podílí také Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Polsko, Kanada, Francie a Nemecko.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info