Agris.cz - agrární portál

Bělorusko už za obilí platí, opozici dodávky nevadí

14. 2. 2000 | Zemědělec

Agrární deník (Agroweb) 14.2.2000

Belorusko už za obilí platí, opozici dodávky nevadí

Cást první tranže potravinárské pšenice, kterou CR dodala do Beloruska, již beloruská strana splácí. V rozhovoru pro Agrární deník to uvedl reditel Státního fondu tržní regulace (SFTR) Jan Höck.

Höck pripomnel, že CR v soucasné dobe vyváží do Beloruska 140 000 tun potravinárské pšenice, o dalších 70 až 80 tisících tunách stejné komodity se jedná. Za ceskou stranu garantuje kontrakt CEB a EGAP, na druhé strane stojí záruky beloruské vlády. Belorusko má pritom podle Höcka u CEB otevrený úver ve výši zhruba 60 milionu dolaru. "Je to naprosto bežný kontrakt, pri kterém se CR podarilo vzhledem ke svetovým cenám vyjednat velmi zajímavou cenu," zduraznil Höck s tím, že SFTR prodává potravinárskou pšenici za 3500 korun za tunu ze svých skladu.

Reditel SFTR se také vyjádril k údajným protestum beloruské opozice proti tomu, že ceská strana dodávkami obilí pomáhá udržet diktátorský režim prezidenta Lukašenka. "Mám dopis predsedy nejsilnejší beloruské opozicní strany - Beloruské sociálnedemokratické strany Statkievice, který píše, že dodávky obilí z CR naprosto chápe a necítí, že by mohl uvedený kontrakt ovlivnovat politické dení v Belorusku," podotkl Höck. Podle jeho dalších slov navíc CR do Beloruska dodává jen velmi malé množství z celkového objemu, který Belorusko nakupuje. Ten ciní celkem 2,6 milionu tun a na jeho dodávkách se krome CR podílí také Rusko, Ukrajina, Kazachstán, Polsko, Kanada, Francie a Nemecko.


Zdroj: Zemědělec, 14. 2. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.05.2024 01:11