Únor zatím není bílý a pole nesílí

Haló noviny (Agroveb) 10.2.2000

Únor zatím není bílý a pole nesílí

Podle vedoucího poradenství Zemědělského výzkumného ústavu v Kroměříži (bývalý VÚ obilnářský) Ing. Stanislava Edlera přinášejí současné vysoké teploty v pěstování obilnin nebezpečí, že pokud v následujícím období klesnou pod - 15 až -18 stupňů Celsia a na polích nebude sněhová pokrývka, může dojít k poškození rostlin.

Holomrazy by ale musely trvat déle než týden. Při současných teplotách vyšších než pět stupňů nad nulou totiž začínají rostliny vegetovat, více dýchají a snižuje se v nich množství rezervních cukrů, které je chrání před vyzimováním. "Zatím situace není taková, aby zemědělci byli pesimističtí," uvedl ale k současnému vývoji počasí v počátku února Ing. Stanislav Edler. Teplé únorové počasí s teplotami 0 až 10 stupňů Celsia přináší, jak dodal, zvýšené nebezpečí houbových chorob - fusarióz, především plísně sněžné, které mohou zapříčinit až úhyn rostlin. Současný stav porostů obilnin hodnotí kroměřížský výzkumník jako dobrý, loňský příznivý podzim umožnil, jak uvedl, prakticky ve všech oblastech zasít ozimy v agrotechnických lhůtách.

Na většině ploch porosty do zimy vzešly, měly tři až čtyři lístky a byly na počátku odnožování. Byly tak dobře připraveny na přezimování. Většinou optimální je i hustota porostů. Výjimkou je jižní Morava, kde vlivem sucha vzešly ozimy částečně nerovnoměrně a byly méně vyvinuté. Zemědělci by podle Ing. Stanislava Edlera měly porosty na rovinách v intenzivních řepařských a kukuřičných oblastech začít regeneračně přihnojovat dusíkem ve třetí dekádě února, kdy už bude jistota, že vývoj směřuje k jaru. Možný sníh a jeho tání by totiž mohlo živiny ještě splavit. Vhodné je aplikování hnojiva na zmrzlou půdu využitím přímrazků. Regenerační přihnojení pohotovou dávkou dusíku je na obnovu nadzemní biomasy a růstu kořenů. K pěstování obilnin a využívání potenciálních možností odrůd Ing. Edler dodává, že zemědělci vzhledem k finanční situaci nemají na intenzívní hnojení a nízká je i 40 až 50procentní obnova osiv, která by měla být vyšší.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info