O ozbrojených hospodyňkách

Agrární deník (Agroweb) 21.1.2000

O ozbrojených hospodyňkách

Vliv spotřebitelů na situaci na trhu s potravinami je neoddiskutovatelný. V Quotidien Europe z 13. ledna se přímo hovoří o nákupním košíku hospodyněk jako mocné zbrani. Pokud totiž zákazníci, a rozumí se především zákaznice, ztratí důvěru ve zboží nabízeném na trhu, postihne to nakonec jak obchodníky, tak i farmáře i zpracovatele. Agrárnímu deníku to sdělil tiskový mluvčí SVS ČR Josef Duben.

To si dobře uvědomuje Evropská komise, která naplňuje, co si ústy Romana Prodiho při jeho nástupu do funkce předsedy předsevzala. Přijetí zákonných úprav, které avizuje schválená Bílá kniha, by mělo být zárukou ochrany spotřebitelů a veřejného zdraví. Zajištění standardní kvality surovin živočišného původu při cestě "od vidlí na vidličku", jak říká Josef Holejšovský, ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR, je i hlavním cílem snažení naší veterinární správy. Provádění kontroly bude na zodpovědnosti členských států, jejichž povinností je dodržet potravinářské standardy v celé EU. Tyto trendy reflektují i vyhlášky k veterinárnímu zákonu platné od 3. ledna letošního roku. Jsou to vyhlášky č. 286/1999 a č. 287/1999.

Státní veterinární správa ČR je ve stálém kontaktu se Stálým veterinárním výborem Evropské komise a usiluje o plné implementování všech standardů, které jsou a budou podle zásad vyjmenovaných v Bílé knize přijaty. Vytvoření nezávislého Evropského úřadu pro potraviny plánuje Evropská komise od roku 2002. Legislativních opatření, která se chystají, by mělo být podle současných předpokladů asi 80.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info