Ovlivní mrazy v Číně světovou cenu cukru?

Colosseum (Agroweb) 20.1.2000

Ovlivní mrazy v Cíne svetovou cenu cukru?

Mrazy, které období 14. ledna až 18. ledna postihly jihovýchod Cíny, mohou mít za následek ztráty produkce ve výši až 800 tisíc tun cukru. Tuto zprávu zverejnil Asian Wall Street Journal, když citoval jednoho nejmenovaného vládního úredníka. To by znamenalo, že Cína poprvé po peti letech bude nucena nakupovat cukr v zahranicí. Peking se zatím nechce k situaci oficiálne vyjadrovat, než budou známy presnejší údaje.

I presto zatím svetová cena cukru klesla o 3 % na sedmimesícní minimum pod tlakem poklesu poptávky z Ruska. Rusko by melo v tomto roce importovat 4 miliony tun, což je citelný pokles proti dríve predpokládaným 5,2 milionum tun a lonským 5,5 milionum tun. Rusko využilo lonských nízkých cen a pro letošní rok se predzásobilo. Jejich zásoby ke konci minulého kalendárního roku dosáhly 3,5 milionu tun, o 1,6 milionu více, než na konci roku 1998. Pred dalším poklesem drží cukr silná poptávka v Brazílii.

Svetová produkce cukru by podle posledních údaju amerického ministerstva zemedelství v tomto produkcním roce zacínajícím 1. ríjna mela dosáhnout rekordní úrovne 133,9 milionu tun, což je o 2,6 % více než v roce minulém. Poptávka by se mela ve stejném období zvýšit o 3,7 % na 130,5 milionu tun. Tím by konecné zásoby k 1. zárí dosáhly 34,4 milionu tun. Cukr s dodáním v breznu obchodovaný na Coffee, Sugar & Cocoa Exchange se po propadu v prubehu týdne vrátil zpet na 5,49 centu za libru.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info