Stanovisko ÚOHS k tržním řádům v zemědělství

Agrární deník (Agroweb) 20.1.2000

Stanovisko ÚOHS k tržním rádum v zemedelství

Úrad pro ochranu hospodárské souteže (ÚOHS) považuje zavedení tržního rádu na ruzné zemedelské komodity, jak je navrhuje ministerstvo zemedelství napr. pro trh cukru, za postup, který je v rozporu s ustanovením § 3 zákona o ochrane hospodárské souteže a soucasne i v rozporu se závazky Ceské republiky vuci Evropské komisi.

Zminovaný paragraf výslovne uvádí, že "veškeré dohody mezi soutežiteli, rozhodnutí sdružení podnikatelu a jednání soutežitelu ve vzájemné shode, které vedou nebo mohou vést k narušení hospodárské souteže na trhu zboží, jsou zakázané a neplatné, pokud tento nebo zvláštní zákon nestanoví jinak nebo pokud Úrad pro hospodárskou soutež nepovolil výjimku". Takovým zvláštním zákonem se mohl stát zákon o zemedelském intervencním fondu, který však loni Poslanecká snemovny zamítla. Výjimku ze zákona o ochrane hospodárské souteže ÚOHS povolit nemuže, protože ministerstvem zemedelství navrhovaný tržní rád pro cukrovku a cukr obsahuje krome množstevních kvót i minimální ceny a jakékoliv dohody o cenách jsou z hlediska mezinárodne uznávaného soutežního práva neprípustné.

S tímto zásadním stanoviskem ÚOHS byli zástupci ministerstva zemedelství seznámeni na dvou spolecných pracovních poradách dne 5. ledna a 11. ledna 2000 a navíc dopisem, v nemž místopredseda ÚOHS Ludek Svoboda výslovne uvedl, že jde o stanovisko konecné, a to nejen pro prípad komodity cukrovka - cukr, ale obecne ke všem podobným návrhum v prípade ostatních zemedelských komodit.

Jaromír Blažke, tiskový mluvcí ÚOHS

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info