Vidět výčepnímu pod ruce, to je podle zkušených pivařů revoluce

MF Dnes 20.1.2000

Videt výcepnímu pod ruce, to je podle zkušených pivaru revoluce

Frýdek - Místek - Nikoli svobodu slova ci možnost cestování, pivari považují za nejvetší výdobytek sametové revoluce neco úplne jiného. "Nová doba zrušila zastrcené výcepy v místnostech stranou od štamgastu. Hosté ted v témer všech hospodách vidí výcepním pod ruce. Nic v posledních mnoha letech pivu nepomohlo jako práve to, že host kontroluje výcepního a leckdy si jej i vychovává," ríká bývalý cíšník Jirí Vavrík, který nyní delá výcepního v degustacní síni pivovaru Radegast. Na souteži O krále výcepních byl hlavním rozhodcím. A jaké je vlastne to správné, nejlépe natocené pivo? "Tady na souteži musí pena zacínat presne na rysce na hladine piva, musí být co nejvyšší a pekne hustá. Jsou to soutežní pravidla, v restauraci stací, když pivo po spadnutí peny takzvane dojde na rysku." Nejaká pevná pravidla, podle nichž by se pivo melo správne cepovat, podle Vavríka neexistují. "Záleží na výcepním a hostech. Já osobne jsem kdysi delal výcepního a chodila ke mne parta starých štamgastu. Ti pili celý vecer takzvaná šlapaná piva s dulkem v pene, která jsem tocil skoro dvacet minut. Pro obcerstvení si obcas porucili šnytek - najednou natocené cerstvé a chladné pivo," vzpomíná Vavrík. Casté akademické spory pivaru o to, jakým zpusobem a nakolikrát se má správne pivo natocit, považuje Vavrík za zbytecné. "Záleží na hostovi, ten si už dnes muže porucit, jak si to své pivo predstavuje. Pokud výcepní pivu rozumí, pak ho nepokazí."

JAROSLAV BADURA

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info