Fencl jde metodou biče a biče

HN (Agroweb) 20.1.2000

Fencl jde metodou bice a bice

Ministr zemedelství Jan Fencl je o správnosti svých predstav, co je a co není dobré pro naše zemedelce, skálopevne presvedcen. Ackoli ambice regulovat trh všech komodit má vysoké, regulace pozitivní výsledky ješte neprinesly. Kvotace výroby mléka a cukru - v posledním prípade - jsou pouhým vnucováním úrednického projektu úcastníkum hospodárské souteže.

Ministerstvo chce zrejme prosadit to, co jim Parlament v záveru lonského roku neprijal ve forme zákona o zrízení intervencního fondu. Ten dával ministru zemedelství skrze loajální úredníky v jeho rídících orgánech obrovskou pravomoc pro regulaci trhu. Pocítal také se zavádením systému výrobních kvót u klícových komodit. Kam ale regulace vedla v prípade té nejduležitejší - mléka -, jsme mohli sledovat práve loni. Na jedné strane stát dotoval jeho výrobu, na strane druhé klesala jeho spotreba a loni také jeho cena na svetových trzích. Vzniklé prebytky, které byly se státní podporou vyvezeny za hranice, musel nekdo zaplatit. Ministr si ale situaci s nadvýrobou nevysvetlil špatnou regulací, ale mylne nedostatecnou regulací.

Po nákladném "úklidu" mlécných výrobku do jiných zemí tedy nyní prichází s poslední fází státne tržních principu - kvótami. Vývoj zemedelské výroby k nim sice speje, ale v zemích unie vznikaly prirozene, stejne jako odbytová družstva a další svépomoc evropských farmáru.

Fencl se kudy chodí ohání zaklínadlem, že, pokud chceme do EU, musíme stejne urychlene prikrocit k požadovaným institucionálním zmenám. Jsou na to ale ti dole pripraveni? Jsou konkurenceschopní ve výnosech a užitkovosti? Jsou jednotní? Urcite ne. Nejen to. V zemedelství nejsou vyrešeny majetkové vztahy. Ješte ani nezacala privatizace pudy, vetšina podnikatelu nehospodarí na svém.

Fencl ale "nabízí" kvóty, které navíc omezují nabídku a tlací na rust cen potravin. Nabízí je v prípade cukru bez podpory v zákone, v prípade mléka pod pohružkou, že až mu to pripravovaný zákon dovolí, vyradí prípadné nespolupracující zemedelce ze systému. Do té doby se zrejme nechce zabývat obchodními válkami, které nestabilnímu trhu neustále hrozí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info