Nejvíc roste spotřeba rostlinných tuků a klesá obliba másla

Agrární deník (Agroweb) 19.1.2000

Nejvíc roste spotreba rostlinných tuku a klesá obliba másla

Od roku 1989 došlo u nás k pomerne velkým zmenám ve spotrebe potravin doprovázeným významnými pozitivními posuny ve výžive. Tyto zmeny jsou zároven duležitým signálem pro zemedelskou prvovýrobu.

Podle publikace Výzkumného ústavu zemedelské ekonomiky (VÚZE), kterou s kolektivem spolupracovníku pripravila Olga Štiková, zvýšila ve srovnání s rokem 1989 prumerná domácnost (netýká se spotreby ve verejném stravování) o neuveritelných 143 % používání rostlinných tuku a oleju, o 77 % narostla obliba drubeže, o 35 % rýže, o 33 % cerstvé zeleniny, o 27 % citrusového a jižního ovoce a o 24 % cokolády a cokoládových výrobku. O 9 % se zvedla konzumace ryb a rybích výrobku, o 6 % brambor, a o 5 % peciva. Naopak nejvetší pokles ve srovnání s množstvím konzumovaným prumernou domácností v roce 1989 zaznamenalo máslo (o 64 %), hovezí maso (o 60 %), konzumní mléko (33 %), sádlo a slanina (o 29 %), cukr (o 22 %), uzenárské výrobky (o 25 %) a chléb (o 14 %). Spotreba masných výrobku a konzerv se stejne jako konzumace vajec snížila o 10 %.

Pri porovnávání roku 1997 a 1998 šetrení ukázala, že v prumerné domácnosti se v roce 1998 zvýšila hlavne konzumace cerstvého ovoce mírného pásma, a to o 13,1 %, veprového masa (o 11,7 %), a drubeže (o 9,5 %). Naopak výraznejší snížení zaznamenala spotreba citrusového a jižního ovoce (o 9,9 %), hovezího masa (o 7,6 %) a ryb a rybích výrobku (5,7 %). Príjem energie byl v roce 1997 oproti roku 1989 nižší o 4,9 %. Presto stále zustával nad úrovní výživové doporucené dávky (VDD) o 20,3 %. O 6,8 % se zmenšilo i celkové množství bílkovin v potrave, ackoliv jich prumerný obcan CR zkonzumoval o 18,6 % více, než urcovala VDD. Poklesl zejména podíl živocišných bílkovin (o 16,2 %) a naopak vzrostl príjem bílkovin rostlinných, a to o 9 %. Ve srovnáním s rokem 1989 se zvýšil príjem sacharidu o 1,7 % (VDD je prekrocena o 6,4 %). Prestože obsah tuku v naší potrave poklesl oproti roku 1989 o 12,9 %, stále ješte prekracuje VDD o celých 58 %. S výjimkou vitaminu C, jehož príjem v potrave se ve srovnání s rokem 1989 zvýšil o 20 % (stále je však o 34,4 % nižší než urcuje VDD), se obsah ostatních vitaminu v potrave snížil o 2,4 až 8,9 %.

Od roku 1991 klesá podíl výdaju za potraviny, nápoje a tabák na celkových výdajích domácností (bez daní, pojištení a ostatních plateb). V roce 1998 cinil 28,6 %. Pri srovnávání se zememi EU je podle autoru brožury tento podíl vyšší než u nás pouze v irských domácnostech, na približne stejné úrovni jako u nás je v Portugalsku. Jak publikace uvádí, mezirocní index spotrebitelských cen zboží a služeb v roce 1998 cinil 110,7 %. Zvýšení cen potravin, nápoju a tabáku bylo v roce 1998 oproti predchozímu roku mírné - jen 5,4 %, a v podstate tlumilo celkový nárust úrovne spotrebitelských cen. Je zajímavé, že pres nevýrazné zvýšení cen potravin se podle údaju publikace v letech 1997 a 1998 oproti relativne stabilizovanému vývoji v predchozích letech projevily pomerne znacné zmeny v jejich spotrebe. V roce 1997 se snížila spotreba u základních potravinových skupin (maso a masné výrobky, mléko a mlécné výrobky, výrobky z obilovin) o 2,0 až 8,9 %., trebaže nárust cen u nekterých výrobku z techto skupin byl jen podprumerný.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info