Klece i boxy se zatím v chovech rušit nebudou

Agrární deník (Agroweb) 19.1.2000

Klece i boxy se zatím v chovech rušit nebudou

V procesu našeho přibližování k Evropské unii nejde jen o vydávání nových zákonů, ale hlavně o schopnost vyhovět požadavků její legislativy v praxi. To někdy s sebou přináší nemalé náklady. Na to, jaké obtíže mohou chovatele čekat v oblasti ochrany zvířat, jsme se zeptali tajemníka Ústřední komise na ochranu zvířat proti týrání Zdeňka Burdy.

"EU má velmi přísné předpisy, které zčásti splníme a zčásti ne. Největší a nejupravenější je oblast hospodářských zvířat. Podmínky chovu řeší zejména směrnice, které se týkají telat, prasat a nosnic," uvedl Burda, který zároveň odmítl informace o tom, že by EU do budoucna zcela zakázala klecový odchov nosnic a boxy v chovech prasat a telat. Pro chov nosnic je podle něj směrodatná Směrnice Rady 1999/74/EC, která platí od srpna minulého roku. Pokud jde o tzv. neobohacené klecové chovy, obsahuje směrnice požadavky, které musí všechny tyto chovy v členských státech EU splňovat od 1. 1. 2003. Po tomto datu se nesmí žádné nové klece tohoto typu stavět nebo poprvé uvádět do provozu. Chov v těchto tzv. neobohacených klecích je v členských státech EU od 1. 1. 2012 zakázán.

Nadále se budou moci používat pouze tzv. obohacené klece, v nichž bude muset být stelivo, hřady, prostředky pro zkracování drápů apod. "Směrnice sama uvádí dvanáctileté přechodné období pro členské státy EU. Neznamená to tedy, že zařízení, která jsou dnes nová, by se musela v případě, že by nesplňovala dané požadavky, okamžitě po našem vstupu do EU vyhodit. Je nutné zcela jasně stanovit vyjednávací strategii pro tuto oblast a rozhodnout, zda budeme žádat o nějaké přechodné období," poznamenal Burda. "Pokud jde o chov prasat, je pravděpodobné, že trend bude směřovat k odstranění boxů. Zatím ale platí Směrnice Rady 91/630/EEC, která v rámci minimálních požadavků na chov prasat stanoví plochu na jedno zvíře v závislosti na jeho hmotnosti. Diskutuje se o přípustnosti ustájení prasnic před porodem a v průběhu kojení selat v individuálním boxu, kde mají velmi omezený pohyb. Základní podmínky chovu telat, včetně plochy na jedno zvíře, uvádí směrnice 91/629/EEC. Neočekáváme, že by se splněním jejích požadavků nastaly v našich chovech nějaké závažné potíže," konstatoval Burda.

Jak tajemník dále řekl, ČR, která je od svého vzniku členem Rady Evropy, podepsala již několik Evropských dohod ochraně zvířat. "Jde o Evropskou dohodu o ochraně hospodářských zvířat (s dodatkovým protokolem), Evropskou dohodu o ochraně zvířat při mezinárodní přepravě (s dodatkovým protokolem), Evropskou dohodu o ochraně zvířat v zájmových chovech. Nepodepsali jsme zatím Evropskou dohodu o ochraně jatečných zvířat a Evropskou dohodu o ochraně obratlovců chovaných pro pokusné a jiné vědecké účely (s dodatkovým protokolem)." Zmíněné Evropské dohody jsou většinou zakomponovány i do legislativy Evropské unie.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info