Bramborářství ohrožují dovozy z různých evropských zemí

Boleslavský deník (Agroweb) 18.1.2000

Bramborárství ohrožují dovozy z ruzných evropských zemí

Postupný útlum výroby velmi raných brambor zaznamenává od roku 1989 Zemedelské družstvo Jizera v Predmericích. Zatímco pred deseti lety mely velmi rané brambory rozhodující podíl na tržbách, dnes je situace zcela opacná a zemedelci museli vyhledat alternativní program.

"Nyní deláme jednu ctvrtinu techto brambor, zbytek jsou pozdnejší odrudy," ríká reditel družstva František Kust. Pestování velmi raných brambor je drahá záležitost, zemedelci musí vynakládat vysoké náklady na zajištení optimálních podmínek výroby. Aby byly brambory v odpovídající kvalite, musí být pestovány dle složitých agrotechnických norem. Konecná cena takto vyprodukovaných brambor je pomerne vysoká, dosahuje až ctrnácti korun za kilogram.

"To ale pouze v okamžiku, kdy se tato komodita dostane na trh. Její cena rychle klesá," podotkl reditel Jizery. Nejvetší trápení zemedelcum zpusobují mohutné dotované dovozy brambor ze zahranicí, zejména z Itálie, Španelska a Egypta. Tento bezcelní import se pravidelne realizuje až do 30. cervna, potom mu brání mezivládní dohody. Zemedelcum ale prakticky neomezený dovoz vadí, protože dotované zboží stlacuje tuzemské ceny a výroba se casto stává nerentabilní. Navíc odbytové možnosti jsou výrazne omezeny.

"Nejsme proti dovozum, které vyplnují mezeru na trhu v dobe, kdy sami nedokážeme zajistit dodávky príslušných komodit. Vadí nám ale dovozy, které se realizují v dobe sklizne a napomáhají tak likvidaci zemedelcu," dodává reditel Kust. Zcela nevhodný je také termín ukoncení bezcelního dovozu. Konec cervna je ve znamení záveru školního roku, a tím i zacátku dovolených. Republika se na období témer dvou mesícu tzv. vylidní a odbyt prinejmenším stagnuje. Tradicne nejvetší odberatelé, školní jídelny a závodní kuchyne, bud nepracují vubec nebo pouze v omezené míre. K rapidnímu zlepšení dochází až v záveru srpna, kdy se kuchyne a postupne i domácnosti predzásobují.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info