Stát by měl nechat působit trh

Agrární deník (Agroweb) 14.1.2000

Stát by měl nechat působit trh

Rrozhovor s Ing. Oldřichem Obermaierem, ředitelem TPK Hodonín a zástupcem ČR v Mezinárodní mlékařské federaci.

Jaký je Váš názor na regulaci trhu s mlékem?

"Jsem proti regulaci trhu, protože se domluvíme se zemědělci přímo jako odběratelé s dodavateli a nepotřebujeme, aby nám do toho někdo mluvil. Aby omezoval trh. A za omezování trhu pokládám, jestliže někdo stanoví cenu i jakostní parametry na nákup mléka, zatímco v oblasti prodeje ponechá působit tržní mechanismy. My se s dodavateli mléka určitě domluvíme, protože oni někomu své mléko potřebují prodat a my zase potřebujeme mléko, abychom mohli vyrábět. Tím jsou dány základní podmínky pro kompromis. Pokud mezi nás vstupuje někdo, ať již stát tzv. regulací, či celostátní nebo krajská odbytová družstva, která mají na trhu dominantní, nebo dokonce monopolní postavení, tak je trh deformován."

Po pádu východních trhů, liberalizaci cen a zrušení záporné daně z obratu se u nás projevil vysoký převis nabídky mléka nad poptávkou. Podařilo se nám podle vašeho mínění pomocí regulačních zásahů tento nepoměr snížit?

"Měli jsme 8 let na to, abychom přebytek mléka působením tržních sil a mírnou regulací snížili. My jsme ale této doby nevyužili. Regulační zásahy, které zde doposud byly, podporovaly existenci, možná i zvýšení přebytku. Takže máme dnes přebytek zhruba ve výši 35 % výroby. Slyšíme námitky, že to není přebytek, protože toto mléko vyvezeme. Ale my toto mléko vyvezeme jedině za pomoci subvencí, nedokážeme je realizovat za normálních tržních podmínek. Mohli jsme mít tento přebytek ve výši 5, 7 nebo 10 %, tak jako každý normální stát, který je schopný tento přebytek ufinancovat. Pětitřicetiprocentní přebytek trvale neufinancujeme."

Mlékaři mluví i o jiných důsledcích regulace, například o snížení obsahu tuku ve výrobcích…

"Tuk je nositelem chuti. Snižovali jsme obsah tuku celkem zbytečně, nevhodnou propagandou. Vyráběli jsme spíš vodu než konzumní mléko. Dalším nedobrým jevem je skutečnost, že stát podporuje především export výrobků s nízkou přidanou hodnotou, zejména másla a sušeného mléka. Po našem vstupu do unie můžeme však očekávat, že kvótou budeme mít omezen rozsah exportu právě na vývoz, ale ve srovnání s ostatními výrobci mohly platit v podstatě daleko nižší ceny za syrové mléko. Tím mohly snížit ceny finálních výrobků a ohrozily producenty, kteří museli platit vyšší cenu za mléko a nedostávali státní podporu."

Ale co naše spotřeba mléka - ta je na velmi nízké úrovni nejen ve srovnání s průměrnou spotřebou mléka na osobu ve státech unie, ale také ve srovnání s tím, kolik mléka v průměru spotřeboval obyvatel našeho sátu před rokem 1989…

"Protože mléčné výrobky jsou na trhu za vysokou cenu. A ta je tvořena z 80 % cenou syrového mléka. Jak tedy můžeme snížit cenu výrobků, aby se mohla zvýšit jejich spotřeba? Jedině snížením ceny syrového mléka."

Takže, co by vlastně měl stát dělat?

"Stát by měl nechat působit trh. Měl by podporovat zemědělství i z krajinotvorných a sociálních důvodů. Nějaké přebytky mléka zde vždy musí být a budou, zejména kvůli sezónním vlivům na jeho výrobu. Ale nemůže podporovat tak, aby udržoval přebytek, který není možné snížit bez subvencí. Jsme pro to, aby se dávaly subvence přímo do zemědělství, než aby se podporoval export mléka."

Ale podpora chovu dojnic už běží několik let …

"To ano, ale původně byla určena na zkvalitnění chovných zvířat. Touto podporou stát dnes zcela paralyzuje tím, že snížil jakostní parametry mléka. základní cena za mléko by měla být naopak co nejnižší a zemědělci by měli dostávat od mlékárny příplatky za jakost. Tyto příplatky jsou předmětem odběratelsko-dodavatelských vztahů. Požadovanou kvalitu si každý podnik stanoví jinak. Kdo dělá konzumní mléko, bude klást větší důraz na mikrobiologickou čistotu suroviny a příplatky bude vázat na její ukazatele. My děláme především sýry, proto budeme preferovat obsah bílkovin. Tímto systémem budeme podporovat ty nejlepší a tlačit na ostatní, aby zlepšili kvalitu svého mléka. Zatímco dnes máme předepsánu vysokou základní cenu za nízké kvalitativní parametry. Čili sedmiletá práce šlechtitelská a plemenářská a práce na zdokonalování svozu mléka se nám teď rozplývá pod rukama."

Sýrařům především vadí snížený minimální obsah bílkovin. Tiskové oddělení MZe tvrdí, že se minimální obsah 28 g/l mléka volil podle skutečnosti, jaká je v praxi. Je přitom zajímavé, že Mlékárenská příručka z roku 1974 počítá s obsahem bílkovin 3,3 %. Od té doby šlechtitelská práce značně pokročila. Máte představu, jaké skutečné hodnoty tohoto ukazatele se v praxi opravdu docilují?

"Českomoravská společnost chovatelů uveřejnila v časopise Náš chov výsledky kontroly užitkovosti skotu za loňský rok. Průměrný údaj obsahu bílkovin u všech laktací krav zapojených do kontroly užitkovosti je podle zprávy 3,38 %."

Podle zmíněné Mlékárenské příručky znamená každý pokles obsahu bílkovin o 0,1 % zvýšení spotřeby mléčné plazmy při výrobě sýra o 0,4 l na 1 kg sýra …

"Samozřejmě snížení obsahu bílkovin z hodnoty 3,2 %, která pro stanovení minimální ceny platila ještě loni, na 2,8 %, pro nás znamená, že pro výroby kilogramu sýra bychom potřebovali více mléka."

Nově se také nesmí započítávat náklady na dovoz syrového mléka do jeho ceny. Tyto náklady napříště musí nést pouze odběratel. Ačkoliv je minimální garantovaná cena mléka letos nižší než loni, s přihlídnutím k tomuto ustanovení a k poklesu minimálního obsahu bílkovin bude v souhrnu pravděpodobně spíše vyšší…

"Mlékárny tak budou mít další důvod, proč odmítat nakupovat mléko od zemědělců, jejichž smluvní odběratelé se dostanou do nesnází. Svážet mléko ze vzdálených koutů republiky není právě levná záležitost."

MZe počítá letos se zavedením kvót na produkci mléka. Jaký je Vás názor na tento krok?

Kvotace sehrály důležitou úlohu v Evropském společenství před lety. Dnes by EU od nich nejraději ustoupila nebo alespoň zmenšila jejich vliv. Vezměte si příklad mlékárny, která by mohla zvýšit výroby a dobře prodat své sýry. Ale v jejím okolí již nejsou volné kvóty, musela by mléko dováže z větších vzdáleností. Takže zemědělci v okolí mlékárny by mohli vyrábět víc, mlékárna by měla zajištěný na větší výrobu odbyt, ale bohužel, kvóty to znemožňují. Konzervují určitý stav. Neumožňují rozvoj dobrým subjektům a pomáhají přežít těm špatným. To je jejich odvrácená stránka. Uznávám, že jestliže chceme do EU, a to chceme, tak musíme přijmout její politiku. Nejsme však stále v takovém stavu, který bychom si přáli kvótami zakonzervovat. Ani z pohledu kvality stáda, ani pokud jde o mlékárny.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info