Skandály kolem potravin stihly Unii již poněkolikáté

Právo 10.1.2000

Skandály kolem potravin stihly Unii již ponekolikáté

Aféra kolem nebezpecných výrobku francouzské firmy Coudray není vubec prvním vážným potravinovým skandálem v západní Evrope.

Napríklad v roce 1981 se ve Španelsku do distribuce dostal olej, po jehož požití zemrelo více než 400 lidí a tisíce dalších se staly invalidy. O ctyri roky pozdeji propukl v Rakousku skandál s vínem pancovaným fridexem.

V roce 1989 zamorila britskou produkci vajec salmonela a v roce 1990 se dostal benzen do francouzské sodovky Perrier.

O tri roky pozdeji pronikly jedovaté látky do britského jablecného džusu a v témže období museli Francouzi na tri roky zastavit výrobu sýru z nepasterizovaného mléka, kterým se do nich z dobytka prenesly bakterie Listeria.

Zrejme nejrozsáhlejší aférou, jež propukla v roce 1996, byla tzv. nemoc šílených krav, kvuli níž musela Británie vybít 1,2 miliónu dojnic a 125 tisíc telat. Príjmy britského zemedelství tak klesly o 10,5 procenta, pricemž Francie dodnes odmítá britské hovezí dovážet.

Loni musela Francie i nekteré další zeme EU stáhnout z prodeje desetimilióny lahví coca-coly poté, co se po požití nápoje stoceného v závodech v severofrancouzském Dunkerque a belgických Antverpách objevilo nekolik prípadu otravy. Do coca-coly se tam dostala látka, která zpusobuje rozklad cervených krvinek.

V témže roce otrásl EU skandál kolem kurat a dalších drubežích výrobku, vcetne vajec, z Belgie, v nichž byl zjišten rakovinotvorný dioxin. Nebezpecná látka se do techto potravin dostala zamorenou krmnou smesí.

(nek)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info