Francii zasáhla panika kvůli úmrtím z listeriózy

Právo 10.1.2000

Francii zasáhla panika kvuli úmrtím z listeriózy

PARÍŽ (DPA, CTK, nek) - Panika z rozšírení listeriózy, infekcní nemoci postihující lidský nervový systém a zpusobující hnisavé zánety mozku koncící i smrtí, propukla o víkendu ve Francii a dalších západoevropských zemích.

Stalo se tak poté, co ve Francii podlehly listerióze již dve infikované osoby - 75letá žena a kojenec nakažený v tele matky behem tehotenství. Parížské zdravotnické úrady proto varovaly pred výrobky francouzské potravinárské spolecnosti Coudray, konkrétne veprových jazyku v aspiku a paštik, v nichž byla prítomnost bakterií rodu Listeria zjištena.

Spolecnost Coudray dodává své výrobky také do Belgie, Nemecka, Lucemburska, Irska a Švýcarska. Podle sobotního televizního zpravodajství se produkce firmy Coudray do CR nedováží. Nemoc se na cloveka prenáší kontaktem s nemocnými zvíraty nebo požitím infikovaných produktu.

Mezitím museli být hospitalizováni další ctyri infikovaní lidé ve veku 32 až 78 let, pricemž jeden z nich ležel v kómatu. Výroba v podnicích firmy Coudray, soustredených v departementu Sarthe na západe Francie, byla docasne zastavena kvuli dezinfekci výrobních hal a všechny produkty firmy byly staženy z prodeje.

Ta produkuje zejména pro francouzský lahudkárský trh, její vývoz tvorí podle reditele Oliviera Boza jen pet procent výroby.

"Od 15. listopadu bylo odhadem vyvezeno kolem 30 tun našich výrobku," rekl Bozo, podle nehož je konzumacní lhuta na potravinárské produkty jeho spolecnosti maximálne 45 dnu ode dne výroby, pricemž kolem trí ctvrtin výrobku je urceno ke konzumaci do osmi dnu od prodeje. Lze predpokládat, že na zahranicních trzích zustává nejvýš pet až šest tun paštik a jazyku, dodal Bozo. Zahranicní odberatelé byli o nebezpecí již informováni.

Francouzský vrchní zdravotní rada Lucien Abenhaim zduraznil v této souvislosti nutnost sledovat prípadné šírení listeriózy zejména behem príštích osmi týdnu, což je maximální inkubacní doba choroby.

Konec poplachu bude podle Abenhaima vyhlášen teprve poté, až bude naprosto jisté, že inspekcní a dezinfekcní opatrení v provozovnách firmy stoprocentne odstranila veškeré problémy.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info