Na západních hranicích čeká levnější vepřové

ZN 10.1.2000

Na západních hranicích čeká levnější vepřové

Poptávka spotřebitelů po vepřovém mase klesá, ale masokombináty zatím o zlevnění neuvažují

Zásoby vepřového masa v mrazicích komorách u řezníků dosáhly maxima, a lze proto očekávat snižování ceny masných výrobků na trhu. »Jestliže v tento moment přitlačili zemědělci na pilu a kupříkladu odbytové družstvo Agropork hodlá stupňovat ceny za prodávané vepře na maximum, nepochopili princip tržního prostředí,« řekl Václav Koranda ze společnosti ZŘUD, sdružující čtyři velké masokombináty v České republice.

Praha - V lednu každoročně klesá poptávka po mase. Letos je to zvlášť citelné, protože lidé po vánočních svátcích vyčerpali většinu peněz na rodinné výdaje a vydali se víc než v jiných letech z důvodu povinného pojištění aut. Stouply i náklady na domácnost zdražováním, a tak řezníci typují tento stav snížené koupěschopnosti na více než šest týdnů. Podle ředitele Masokombinátu Písek Ladislava Hájka určitý tlak zemědělců na ceny oddálil podepsání smluv pro tento rok. Tiskový mluvčí odbytového družstva Agropork Jaroslav Míle uvedl, že chtěli 36 korun a jsou ochotni jít v příštím týdnu i na 35 korun za kilogram. »Bojíme se zahraničních producentů, kteří by mohli vtrhnout na náš trh s levnějším masem, a to by české zemědělce poškodilo. Níž už ale s cenou nemůžeme jít,« dodal Míle. Stejně jako zemědělci i řezníci znají výši nákladů při produkci vepřového. Ta se v současné době pohybuje v rozmezí 32-33 korun za kilogram vepřového masa. Optimum cenové hladiny by v současné době bylo na 34 korunách, přebytky rozhodně vyšší ceně nenahrávají. Přesto zatím Agropork nechce připustit pokles cen. To samozřejmě zjistili zástupci zahraničních firem a okamžitě obeslali velké masokombináty České republiky nabídkou vepřového masa. Jak z faxu vyplývá, němečtí zástupci producentů například nabízejí vepřové půlky ve třídách podle evropského členění v rozmezí cen za kilogram od 1,98 do 2,08 německé marky. Nabízejí nejen ale chlazené půlky prasete, ale jejich fax dává na vybranou, a dokonce v závěru stojí možnost bavit se i o dalších variantách. Tato nabídka v průměru počítá s cenou 32 korun za kilogram, což je pronikavě nižší cena, než jakou žádají zemědělci z Agroporku. Je sice nutné připočítat 39procentní clo, což by naopak maso posunulo nad českou cenovou laťku, ale jsou tu i Dánové a Francouzi, u nichž je vepřové maso zhruba o deset korun levnější než u Němců. I ti by rádi prodali do zahraničí své přebytky. »Vloni jsme nekoupili ze zahraničí ani kilogram vepřového masa a drželi jsme se smluv s českými dodavateli,« řekl Hájek. Ty jsou na množství a u cen i letos chtějí řezníci mít na kilogramu alespoň dvoukorunový rozdíl v cenách podle roční nabídky. Na to zatím zemědělci nepřistoupili a údajně odmítli prodat množství podle smlouvy. V této situaci lze ale těžko od zástupců velkých masokombinátů očekávat, že budou dlouho odolávat dvojímu tlaku. Na jedné straně zbytečně vysokým požadavkům českých zemědělců, na druhé možná i podbízejícím se cenám ze zahraničí. »Zemědělci sdružení přes odbytové družstvo Agropork by si měli uvědomit, že v přechodné době musí zareagovat na velké přebytky a ubrat z požadavků, tak se to děje ve světě běžně,« dodal Koranda. »Když se maso vyprodá, lze cenu zvýšit, rozhodně ale ne nyní,« uzavřel Koranda. Jak jsme zjistili, v některých masokombinátech, jako jsou příkladně Kostelecké uzeniny, a. s., se cena zhoupla na 34 korun a zřejmě je budou následovat i další.

Ceny vepřového masa jdou mírně dolů. Richard Miňovský, vedoucí prodejny masa a uzenin firmy Hujer na Vinohradech v Praze, srovnával ceny za posledních pět let, kdy u firmy pracuje. Uvedl, že u vepřového boku, který je nyní za cenu 59 korun za kilogram nebo u vepřové kýty za 99 korun, začínal s vyššími cenami. U boku o pět korun, u kýty o deset.

Foto MILOŠ CHODURA

EUGENIE LÍNKOVÁ

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info