Ruské lihovary pálí sto druhů vodky

Právo 31.12.1999

Ruské lihovary pálí sto druhu vodky

Jan Horák

Pravá ruská vodka prožívá renesanci. Po letech, kdy se v této zemi nosilo popíjet dovážené znacky Absolut, Smirnoff ci Finlandia, se nyní spotrebitelé snad všech príjmových kategorií vracejí k tradicní domácí pramáti všech vodek sveta.

Ruští výrobci tak nyní prakticky vytlacili z domácího trhu zahranicní nabídku. Razí heslo: "Pouze vodka z Ruska je pravá vodka." Popravde receno, zvýšené oblibe ruské vodky napomohla také stoupající cena importovaných destilátu, již má na svedomí pokles kursu rublu. Zatímco pullitr kvalitní vodky z moskevského závodu Kristall prijde zhruba na 50 rublu (asi 60 korun), stejná láhev vodky finské provenience stojí nejméne petkrát tolik.

Pres 240 ruských lihovaru dnes pálí na sto druhu vodky. Nejkvalitnejší - a podle mezinárodních norem platných mj. v Evropské unii jako jediná nesoucí právoplatne tento název - je vodka absolutne cistá, bez jakýchkoli príchutí. Presto je na ruském trhu zastoupena i rada ochucených druhu esencemi nejen z ovoce, ale trebas i papriky. Té se ríká percovka, je pekne štiplavá a hodí se zejména jako aperitiv.

Vodka se ve své domovine prodává všude: v obchodních domech, moderních hypermarketech na okrajích mest, v malých krámcích a opet i v poulicních stáncích, odkud je na cas vytlacil výnos prezidenta Jelcina z cervna 1997. Ten mel zabránit pancování lihovin a zvýšit príjmy z daní do státní pokladny. Zákaz se ovšem všelijak obcházel, a tak posléze tiše upadl v zapomnení.

Na co prišel Mendelejev a nac doplatil Gorbacov

"Otcem" ruské vodky je prý proslulý ruský chemik Dmitrij Mendelejev, autor periodické soustavy prvku. Ten v roce 1865 prišel na ideální pomer vody a lihu. Když psal svou disertacní práci, provádel složité experimenty s kbelíky lihu a zjistil, že 40 procent lihu na 60 procent vody je to pravé, co ruský clove potrebuje.

Historickým faktem nicméne je, že Rusové znali vodku již od 15. století. Pili však tento destilát, aniž by mu tehdy ríkali vodka: tenkrát se nápoj jmenoval "chlebové víno".

Bez vodky se na Rusi neobejde ani svátek, ani smutek. Vodkou se uctívají i zesnulí, a to prímo na hrbitove.

Za jedno z nejvetších neštestí moderních ruských dejin proto Rusové považují "suchý zákon", faktickou prohibici, kterou v roce 1985 zkusil nastolit Michail Gorbacov. Tímto krokem sice lid nacas plošne prišel o tradicní životabudic, jenže státní kasu to stálo težké ztráty na uniklé dani z alkoholu. Rusové totiž na prázdné regály státních obchodu s vodkou zareagovali tak, že si ze zkvašeného chleba zacali masove podomácku pálit samohonku. Zlí jazykové tvrdí, že práve tímhle se Gorbacov doma nejvíc odepsal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info