Ušlechtilý nápoj chce svoje i při podávání

Právo 31.12.1999

Ušlechtilý nápoj chce svoje i pri podávání

Vínu by mela být venována náležitá pozornost také pri jeho podávání. Duležitá je predevším jeho správná teplota.

Bílá vína by mela mít asi 11-13 °C. Prechlazená vína jsou uzavrená a nevoní. U príliš teplých vín zase vystupuje alkohol a aromatické látky prchají. Suchá vína mohou být chladnejší, sladší vína mohou mít teplotu až do 15 °C. Ružová vína se podávají o teplote 13-14 °C. Cervená vína se doporucují servírovat pri 16-18 °C. Cím je cervené víno lehcí, tím nižší má být jeho teplota a naopak. Šumivá vína (sekty) chladíme na 7-9 °C. Pro dezertní vína a vermuty se za optimální považuje teplota 10-12 °C.

Sklo na víno by melo být vždy ciré, aby mohla být posouzena jeho barva, a s nožkou, za niž se sklenka pri prípitku drží. Sklenku nenaléváme plnou, ale nejvýše do dvou tretin, aby se dalo vínem zakroužit, címž se uvolnují aromatické látky, a pricichnout k nemu. Víno ochutnáváme tak, že nejprve doušek zadržíme na špicce jazyka, poté zalijeme dutinu ústní, jazykem tiskneme víno k patru a tiše vtáhneme vzduch, címž se posílí i cichový vjem.

Sekt otvíráme opatrne, v náklonu asi 45 stupnu. Zátka by nemela ani prudce vystrelit, ani hlasite bouchnout, nebot pri nešetrném otevrení vyprchají tekavé vonné látky. Z téhož duvodu se sekty pred napitím netreseme. Nejlépe se pro ne hodí vysoké štíhlé sklenky, tzv. flétny.

(sp)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info