Ušlechtilý nápoj chce svoje i při podávání
31.12.1999 | Právo
Právo 31.12.1999
Ušlechtilý nápoj chce svoje i pri podávání
Vínu by mela být venována náležitá pozornost také pri jeho podávání. Duležitá je predevším jeho správná teplota.
Bílá vína by mela mít asi 11-13 °C. Prechlazená vína jsou uzavrená a nevoní. U príliš teplých vín zase vystupuje alkohol a aromatické látky prchají. Suchá vína mohou být chladnejší, sladší vína mohou mít teplotu až do 15 °C. Ružová vína se podávají o teplote 13-14 °C. Cervená vína se doporucují servírovat pri 16-18 °C. Cím je cervené víno lehcí, tím nižší má být jeho teplota a naopak. Šumivá vína (sekty) chladíme na 7-9 °C. Pro dezertní vína a vermuty se za optimální považuje teplota 10-12 °C.
Sklo na víno by melo být vždy ciré, aby mohla být posouzena jeho barva, a s nožkou, za niž se sklenka pri prípitku drží. Sklenku nenaléváme plnou, ale nejvýše do dvou tretin, aby se dalo vínem zakroužit, címž se uvolnují aromatické látky, a pricichnout k nemu. Víno ochutnáváme tak, že nejprve doušek zadržíme na špicce jazyka, poté zalijeme dutinu ústní, jazykem tiskneme víno k patru a tiše vtáhneme vzduch, címž se posílí i cichový vjem.
Sekt otvíráme opatrne, v náklonu asi 45 stupnu. Zátka by nemela ani prudce vystrelit, ani hlasite bouchnout, nebot pri nešetrném otevrení vyprchají tekavé vonné látky. Z téhož duvodu se sekty pred napitím netreseme. Nejlépe se pro ne hodí vysoké štíhlé sklenky, tzv. flétny.
(sp)
Další články v kategorii
- Potravinářská inspekce zjistila 2,64 tuny exotického ovoce atemoya thompson s koktejlem 6 nadlimitních pesticidů, některé překročily limit 7x (12.05.2024)
- Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze, mají být masivní (11.05.2024)
- Co pomůže českému zemědělství? Když naváže na evropské strategie (10.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Výzkum naznačil cestu, jak zajistit výnosy plodin i při vysokých teplotách (10.05.2024)
- Potvrzeno: kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách (10.05.2024)
- Vědci poprvé popsali základní prvky vzájemné komunikace vorvaňů (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)