Jak se hodnotí kvalita
31.12.1999 | Právo
Právo 31.12.1999
Jak se hodnotí kvalita
Přijetím zákona o vinohradnictví a vinařství, který platí od roku 1995, se změnilo posuzování kvality révových vín. Rozhodujícím měřítkem pro zařazení vín do skupin a stupňů kvality se stalo dosažení určité hranice cukernatosti hroznů (dané obsahem cukru v kilogramech ve 100 litrech hroznového moštu) za předpokladu, že konkrétní víno odpovídá také dalším stanoveným jakostním a zdravotním požadavkům.
Zákon rozlišuje tyto stupně kvality révových vín:
a) víno stolní
Hrozny by měly mít aspoň 11 stupňů cukernatosti. Toto víno nesmí být označeno názvem odrůdy ani vinařské oblasti.
b) víno jakostní
Vyrábí se ve dvou druzích, a to jako:
- známkové víno, jež smí být vyráběno z hroznů s nejméně 15 stupni cukernatosti nebo úpravou (scelováním, řezáním) vín odrůdových podle stálé receptury, nebo jako:
- odrůdové víno, jež smí být vyráběno z hroznů s nejméně 15 stupni cukernatosti, a to pouze z odrůd zapsaných ve státní odrůdové knize, nebo úpravou odrůdového vína z dovozu. Příměs jiné odrůdy může být nejvýše do 15 %. Na vinětě musí být označeno, ze které vinařské oblasti víno pochází.
c) víno s přívlastkem
Existuje ve třech druzích, rozlišených podle minimálního obsahu cukru, a to jako:
- cabinet (s cukernatostí minimálně 19 stupňů normalizovaného moštoměru),
- pozdní sběr (21 stupňů),
- výběr z hroznů (24 stupňů).
Tato vína se nesmějí přislazovat, chemicky konzervovat, musejí být označena názvem vinařské oblasti, případně i vinařské obce, odkud víno pochází.
Pokud se někdy hovoří o špičkových vínech archivních, jde o starší lahvově zralá vína vybraných odrůd, ročníků a lokalit. Zákon tento pojem ale nezná ani nijak nerozvádí. Jde spíše o subjektivní ocenění a výběr z archivu konkrétního vinaře. Ne vždy musí jít o vína s přívlastkem či vína nejkvalitnější. Některá vína dlouhodobým zráním získávají na hodnotě i na ceně, jiná zas stárnutím spíše ztrácejí.
(sp)
Další články v kategorii
- Další zemědělské protesty budou 22. května v Praze, mají být masivní (11.05.2024)
- Co pomůže českému zemědělství? Když naváže na evropské strategie (10.05.2024)
- Podíl nevyhovujících nálezů cizorodých látek v potravinovém řetězci byl loni minimální, meziročně klesl (10.05.2024)
- Výzkum naznačil cestu, jak zajistit výnosy plodin i při vysokých teplotách (10.05.2024)
- Potvrzeno: kočka divoká z Křivoklátska má příbuzné v Doupovských horách (10.05.2024)
- Vědci poprvé popsali základní prvky vzájemné komunikace vorvaňů (10.05.2024)
- Absolutním vítězem soutěže Chutná hezky. Jihočesky se stalo Pekařství Cais (10.05.2024)