Z letošních hroznů se čeká ročník století

Právo 31.12.1999

Z letošních hroznu se ceká rocník století

Vinari si sklizen 1999 pochvalují jako mimorádne vydarenou

Alena Adámková, Stanislav Ptácník

Znalci se shodují, že letošní rocník našich vín bude skutecne výjimecný. Vinné réve se v prubehu její vegetace darilo, predevším v léte a na zacátku podzimu panovalo teplé a slunecné pocasí. Hrozny nekterých odrud tak dosáhly nebývalé cukernatosti, což je nezbytná podmínka pro dobré víno.

"Predpokládáme, že se zopakují doposud neprekonané rocníky 1947 a 1949," ocekává reditel spolecnosti Znovín Znojmo Pavel Vajcner. Zároven si libuje, že rok 1999 nebyl, na rozdíl treba od roku 1997, výjimecný pouze kvalitou, ale také kvantitou.

Postací dovézt jen stolní vína

"Letos tak budeme vyrábet všechna jakostní a pochopitelne i prívlastková vína jen z domácí produkce, zatímco jiná léta si musíme vypomáhat dovozem moštu a cisternových vín ze zahranicí," vysvetluje Vajcner.

Jak je známo, CR není v prípade vína sobestacná, každorocne se k nám dováží více než polovina jeho tuzemské spotreby. Celkem Znovín z letošní sklizne vykoupil od domácích pestitelu 4900 tun hroznu, zatímco v normálních letech vykupuje v prumeru asi o tisíc tun méne a zbytek potreby reší dovozem. "V nadcházející sezóne zrejme dovezeme pouze stolní odrudy," dodává Vajcner.

Rekordní úrodu zaznamenali také vinari z další oblastí, napríklad z Mikulovska ci Valticka. Nekterí jsou však ve svých hodnoceních opatrnejší a prohlašují, že nadeje o rocníku století se mohou ukázat jako predcasné. "O tom, jak dobré letošní víno bude, rozhoduje hlavne ošetrení a péce - zkrátka umení vinare," soudí soukromý vinar Pavel Bancák z Bzence. "I puvodne velmi dobré víno se dá špatnou technologií hodne pokazit," dodává.

Strízlive vidí uplatnení rocníku 1999 na trhu také generální reditel spolecnosti Vinium Velké Pavlovice Jaroslav Machovec. Podle nej bude záviset také na celkovém vývoji ekonomiky a na koupeschopnosti lidí. Firma už v záveru tohoto roku uvedla na trh novou skupinu vín pod oznacením Vinium Exkluziv, v níž jsou zastoupena vína jakostní, vína s prívlastkem i archívní, která nesou oznacení vinarské obce i trati a jsou urcena predevším vína znalým zákazníkum.

Podle Fencla zaboduje hlavne bílé rulandské

Dobré predpoklady pro výjimecnou kvalitu rocníku 1999 nicméne dány jsou. Z hroznu s již zmíneným mimorádne vysokým obsahem cukru lze chystat nejkvalitnejší produkci, takzvaná vína s prívlastkem. Ta totiž nesmejí být vubec doslazována repným cukrem. Urcitý stupen cukernatosti je pritom nutný kvuli dosažení požadovaného obsahu alkoholu. Pro nejlepší kategorii vína, což je takzvaný výber z hroznu, je podle vinarského zákona požadována cukernatost nejméne 24 procent. Podle Vajcnera však nekterá letošní vína dosahují cukernatost i pres 26 procent.

S optimismem hodnotí svoji letošní sklizen rovnež zkušený vinar Jan Fencl ze Slováckého statku na Hodonínsku, jinak také ministr zemedelství v Zemanove vláde. "Po létech by mohly vyjít nejen výbery z hroznu, ale i takzvaná ledová vína, sklízená a lisovaná až za mrazu, kdy se získá štávy sice nejméne, zato je nejkvalitnejší," pochvaluje si. Za obzvlášt vydarené letos považuje rulandské bílé. Škoda jen, že tolik radosti mu nedelá také vývoj v agrárním sektoru jako celku.

Od rocníku 1999 si pestitelé i zpracovatelé vína slibují také možnost prodat jej za vyšší ceny než obvykle. Lepší zpenežení jakostních odrudových vín by mnohým z nich umožnilo srovnat ztráty zpusobené letošními nízkými výkupními cenami hroznu, zvlášte u nejrozšírenejších odrud, jakými jsou veltlínské zelené nebo vlašský ryzlink.

Pomohou dve devítky?

Prední znalec vín, profesor Vilém Kraus z Mendelovy univerzity v Lednici, prípomíná, že však rocník sám, jakkoli špickový, nezarucí vyšší cenu vína. Vždy záleží také na konkrétní odrude i poloze, odkud víno pochází. Svou roli pri dosažení dobré výsledné ceny sehrávají i medaile a ocenení z prestižních vinarských výstav, jako jsou Vinofórum ve Valticích, veletrh Vinex v Brne, a zejména pak ocenení ze souteží a prehlídek mezinárodních.

Nejvyhledávanejšími odrudami z rocníku 1999 by se podle odhadu vinare Miloše Michlovského z Vinselektu Rakvice mohly stát z bílých vín rulandské bílé a šedé ci sauvignon. Z cervených vín by zcela výjimecne mohly být dobré témer všechny hlavní odrudy, tedy rulandské modré, modrý portugal, svatovavrinecké a frankovka.

Podle vinaru i majitelu vinoték by cenu rocníku mohly dál zvýšit též dve efektní devítky z letopoctu. To muže už za pár let movitejším zákazníkum pripadat zajímavé, vždyt pujde navíc o archivní vína z minulého století a tisíciletí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info