Pro zavedení systému HACCP platí vyhláška 147/98 Sb.
30.12.1999 | Zemědělec
Agrární noviny (Agroweb) 30.12.1999
Pro zavedení systému HACCP platí vyhláška 147/98 Sb.
Podle ustanovení této vyhlášky mají podnikatelé od prvního ledna letošního roku povinnost mít zavedený a fungující systém kritických bodů ve výrobě (HACCP). Upozorňujeme, že tato povinnost se týká všech podnikatelů, kteří potraviny nejen vyrábějí, ale i nějakým způsobem s nimi manipulují.
Jde tedy i o ty, kteří potraviny pouze porcují, balí apod. Ve svém provozu musí vytypovat místa, v nichž hrozí nebezpečí znehodnocení potravin. V těchto místech musí stanovit závazné parametry (např. teplotu, tlak, dobu jejich působení), tyto parametry sledovat a vést o tom pravidelně záznamy. Zároveň musí stanovit i opatření, která je nutné učinit, pokud tyto parametry nebudou dodrženy. Od počátku letošního roku budou příslušné kontrolní orgány (pro potraviny živočišného původu orgány veterinární správy, pro ostatní potraviny inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce) zavedení tohoto systému prověřovat.
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulého dne – 6.5. 2024 (07.05.2024)
- Jedovatí hadi budou kvůli globálnímu oteplování zřejmě masově migrovat, varuje studie (06.05.2024)
- Bouřky, mrazíky i přes 20 stupňů. Týden nabídne pestrou škálu počasí (06.05.2024)
- Palírny a moštárny v Ústeckém kraji přijdou kvůli mrazům o dvě třetiny ovoce (06.05.2024)
- Aktuální plochy chmelnic v České republice (06.05.2024)