Pro zavedení systému HACCP platí vyhláška 147/98 Sb.

Agrární noviny (Agroweb) 30.12.1999

Pro zavedení systému HACCP platí vyhláška 147/98 Sb.

Podle ustanovení této vyhlášky mají podnikatelé od prvního ledna letošního roku povinnost mít zavedený a fungující systém kritických bodů ve výrobě (HACCP). Upozorňujeme, že tato povinnost se týká všech podnikatelů, kteří potraviny nejen vyrábějí, ale i nějakým způsobem s nimi manipulují.

Jde tedy i o ty, kteří potraviny pouze porcují, balí apod. Ve svém provozu musí vytypovat místa, v nichž hrozí nebezpečí znehodnocení potravin. V těchto místech musí stanovit závazné parametry (např. teplotu, tlak, dobu jejich působení), tyto parametry sledovat a vést o tom pravidelně záznamy. Zároveň musí stanovit i opatření, která je nutné učinit, pokud tyto parametry nebudou dodrženy. Od počátku letošního roku budou příslušné kontrolní orgány (pro potraviny živočišného původu orgány veterinární správy, pro ostatní potraviny inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce) zavedení tohoto systému prověřovat.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info