Ucho Jidášovo přijde vhod pro ochucení vánoční tabule

MF Dnes 22.12.1999

Ucho Jidášovo prijde vhod pro ochucení vánocní tabule

houbar radí

Ucho Jidášovo nese správný botanický název bolcovitka bezová. Má hnedé až cervenohnedé miskovité zprohýbané plodnice, jakoby chrupavcité, které tvarem pripomínají ucho. Houba se nejcasteji vyskytuje na bezu. Prezdívku dostala po Jidášovi, který se prý na bezu obesil. Kdysi se používala k lécbe vodnatelnosti, otoku, pri bolestech hlavy a krcních onemocnení. Na varení se sice nehodí, ale jako ozdoba k masitým pokrmum je bájecná. Od pocátku jara až do prosince si ji mužeme nasbírat. Usušená pak vydrží až na vánocní stul. Po namocení do vody a nabobtnání se hodí jako ozdoba na úpravy masa na "cínský" zpusob, zpestrením vánocní tabule muže být jednoduchý zeleninový salát s uchem Jidášovým. Nakrájenou mrkev, celer, kveták, kedluben a papriku povaríme asi deset minut v lehce osolené vode. Sladkokyselý dresink s novým korením, celým peprem a bobkovým listem (sladíme dle chuti) krátce povaríme, pridáme olej a smes s uchem Jidášovým. Necháme nekolik hodin odležet v chladnu. Salát lze ozdobit rajcaty, paprikou ci sterilovaným hráškem. Salát se hodí zejména k pikantnejším úpravám masa.

FRANTIŠEK CÁSTEK, Mykologický klub Chocen

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info