První český stout i pivo s žen-šenem

Právo 3.1.2000

První český stout i pivo s žen-šenem

Stanislav Ptáčník

Tytam jsou časy, kdy český pivař měl na výběr mezi světlou či černou desítkou nebo dvanáctkou, tu a tam jedenáctkou, diapivem či pitem pro šoféry. Ačkoli český konzument piva zůstává nadále konzervativní, nabídka pivovarů doznala za poslední rok či dva značných změn. Paleta vyráběných piv se rozšířila především o nejrůznější speciály.

Podíl těchto speciálních piv na trhu je dosud velmi malý a činí několik málo procent z celkové spotřeby. Pro ni jsou rozhodující piva výčepní (desítky), ležáky (do 12 %) a v poslední době také velmi levná lahvová piva s nižším obsahem alkoholu.

Pivní speciality je možné rozdělit do několika skupin. Na piva s vyšším obsahem alkoholu, na piva tmavá či barevná, dále piva ochucená a obohacená různými přísadami, vařená z netradičních surovin či odlišnou technologií. Nechybějí ani piva s deklarovanými příznivými zdravotními účinky.

Velký výběr speciálů z Pivovarského domu

K průkopníkům speciálů u nás patří mezi jinými Rodinný pivovar Bernard v Humpolci a zvláště pražský restaurační minipivovar Pivovarský dům. Bernard před časem jako první přišel se svým Éčkem, což je "diskotékové" pivo pro mladé s přísadou whisky a s vitamínem E. Z téhož pivovaru pochází i 14% ležák Doktor Ox či tmavá třináctka.

Majiteli Pivovarského domu jsou bývalí pracovníci z pivovarnického výzkumu a vývoj nových, leckdy až extravagantních piv je pro ně koníčkem. Běžně tu nabízejí aspoň pět speciálů: nejen pivo pšeničné, ale i kávové, višňové, banánové, dva druhy piva s medovinou a dokonce i pivní sekt. Letos před Vánocemi tu mělo premiéru adventní pivo s vanilkou.

"Chceme tím našim zákazníkům trochu rozšířit pivní obzor," řekl Právu jeden ze spolumajitelů pivovaru Jan Šuráň. I zdejší piva vycházejí z typu "pils" a odpovídají tak chuťovým zvyklostem Čechů.

Nejsilnější je Double

Řada pivovarů vaří piva s vyšším obsahem alkoholu než 12 %. Vůbec nejsilnější pivo, 24procentní tmavý Primátor Double s obsahem alkoholu 9 %, vyrábí Pivovar Náchod. Největší nárůst odbytu (o 36 %) letos Náchodští podle vedoucího marketingu Františka Meduny zaznamenali v prodeji nealkoholického Pita. Pivovar vyrábí deset druhů piv, téměř polovinu produkce tvoří 12procentní světlý ležák.

Také Budějovický Budvar začal asi před rokem nabízet šestnáctku Bud Superstrong. Stejně jako u ostatních piv se silný Bud vyrábí jen z nejkvalitnějších domácích surovin, zraje nejméně 200 dní a je určen především pro bary, herny či kluby.

Letošní novinkou z Pražských pivovarů je první český stout - černé pivo irského typu s názvem Kelt. "Kelt je určen především lidem, kteří vyhledávají něco výjimečného, vyžadují perfektní servis a příjemnou atmosféru míst, kde se toto pivo točí," uvedl František Poštulka, ředitel pivovaru Ostravar, v němž se tento prémiový ležák vyrábí. K jeho výrobě se používá barevných a karamelových sladů. Na rozdíl od stoutů britských jde o spodně kvašené pivo. Vedle Kelta se v Ostravě vaří také již zavedený polotmavý Velvet. Na tuzemském trhu lze koupit také pivo červené, jímž je 15% Červený drak ze Starobrna.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info